ARATOS FELSEFE DERGİSİ 20. YILINDA
ARATOS FELSEFE DERGİSİ 20. YILINDA
165 defa okunmuş - 15 Mayıs 2024 - Çarşamba 23:35

Türkiye’nin en uzun süreli dergileri arasında Aratos da var

Tarsus’ta cumhuriyetten bu yana yayınlanan en uzun süreli felsefe, kültür ve sanat dergisi Aratos, 20 yıla ulaştı.

 

Tarsus’ta yayınlanan Aratos tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisinin 123. sayısı çıktı. Dergi adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci (astronom) Tarsuslu filozof Aratos’tan alıyor.

 

Derginin yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın Aratos felsefe dergisinin 20. yılına dair, Aratos’un Tarsus’un en uzun süreli ve tek entelektüel yayını olduğunu belirterek, “Aratos Felsefe dergisi 2004 yılında emekten yana, ilerici ve aydınlanmacı ilkelerle yola çıktı. 20 yıllık dergimiz adına yaptığı katkıların dökümünü yapmak oldukça zor. Bugün 123 sayıya ulaşan dergimize yüzlerce, yazar, sanatçı ve akademisyen katkıda bulundu. Aratos dergisi olarak 70’ten fazla ayrı basım kitap yayınladık. Kurduğumuz Aratos Felsefe Okulu’nda 13 yıldır dersler veriliyor ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinde de felsefe okulları oluşturduk.

 

Felsefe kenti yapmaya çalıştığımız Tarsus’ta Aratos Felsefe Sempozyumu başlattık. 3 kez Tarsus Felsefe Festivali gerçekleştirdik. Pek çok kez resim, fotoğraf ve karikatür sergileri açtık, müzik dinletileri verdik. Türkiye’nin pek çok kentinde kongre, konferans, sempozyum, fuar ve festivallere katılarak hem Aratos üzerinden felsefi çaba içinde olduk hem de Tarsus’un tanıtımına katkıda bulunduk.

 

Hiç kuşkusuz, tarihin bir yerinde Aratos Felsefe dergisi de ürettikleriyle, paylaştıklarıyla ve bu kente, bu hayata kattıklarıyla anılacaktır. Aratos her zaman dile getirdiğim gibi yazarları, okurları ve destekçileriyle görünmez bir karınca ordusunun kolektif ürünüdür.

 

Bu 20 yıl boyunca Aratos dergisine ve çabalarımıza katkıda bulunarak destek olan yazarlarımız ve okurlarımız başta olmak üzere, tüm kişi ve kuruluşlara bir kez daha yürekten teşekkür ediyoruz.

 

10 bin yıllık köklü geçmişi ve çok önemli bir tarihsel, kültürel birikime sahip bir kent olan Tarsus’un entelektüel yaşamının gelişmesinin önemli bir yolu felsefeden geçiyor.

 

Antik çağda çok sayıda felsefe okulları bulunan ve yine bu okullarda çok sayıda filozofun yetiştiği Tarsus’un bu geçmiş kültürden de beslenerek aydınlık bir gelecek kurgulayabilir.

 

Onlarca Tarsuslu filozofu, en en yaşlısı olan gökbilimci Aratos’un ışığı bugünde toplumu aydınlatmaya devam ediyor. Aratos, sadece bu kentin filozofları değil aynı zamanda çağımızın Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, Haşmet Zeybek gibi Tarsuslu bilim sanat insanları ile tarih boyunca insanlık için üretmiş, Spartaküs, Hegel, Marx, Einstein gibi düşün ve eylem insanlarını da simgeliyor.

 

Felsefe olmadan aydınlanma olmaz. Aratos dergisi, felsefenin yolunda ilerlemeye devam ediyor. Tarsus’a yakışan da felsefenin ve aydınlığın kenti olmasıdır.” diye konuştu.

 

Sağ üst butonu tıklayarak geri dönebilirsiniz...