Zor günleri gözümüzü dünyaya açarak atlatabiliriz
Zor günleri gözümüzü dünyaya açarak atlatabiliriz
165 defa okunmuş - 02 Haziran 2024 - Pazar 22:43

MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, zor günlerin yurtdışına yönelerek geride kalabileceğini söyledi. Duayen ekonomi gazetecilerinin katıldığı ‘Ekonomi Sohbetleri’nde konuşan Tekdemir, “ABD’den İran’a, Suudi Arabistan’dan Rusya’ya trilyon dolarlarla ifade edilen yatırımlar var. Bu yatırımlardan pay alma gayretinde olarak ekonomik sıkıntıyı yenebiliriz” dedi.

 

MÜSİAD Adana, ekonomide yaşanan son gelişmeleri ekonomi gazeteciliğinin duayen isimleriyle değerlendirdi. ‘Ekonomi Sohbetleri’ başlığıyla gerçekleştirilen söyleşi etkinliğine Ekonomi gazetesinin Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz, gazeteci Mehmet Uluğtürkan katıldı.

 

Sponsorluğunu ‘Sunar Yatırım’ın yaptığı etkinliğin açılışında konuşan MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, ekonomide yaşanan sıkıntıların geçici olacağını belirterek, “Sanırım bu süreçte dışarıya daha çok bakacağız. Geçtiğimiz aylarda İran, Suudi Arabistan ve ABD seyahatim oldu. Gittiğim her üç ülke de büyük fırsatlar var. Sadece Suudi Arabistan’da gelecek yıllar için ifade edilen yatırım miktarı 3.3 trilyon dolarla ifade ediliyor. Aynı şekilde hem komşumuz İran hem de ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istediğimiz ABD fırsatlar sunuyor. Bu dönem gözümüzü dışarıdaki fırsatlara açık tutma dönemi. Her sektör, her işletme bu dönemi hasarsız atlatmak için ihracatına daha fazla önem vermeli” dedi. Tekdemir, bu dönemde iş dünyasında ve ortaklıkların da önemli hale geldiğini söyledi.

 

KULAKSIZ ABD’DEN KATILDI

Etkinliğe Washington’dan görüntülü platform aracılığıyla katılan Dünya Bankası Kıdemli Danışmanı Sibel Kulaksız da dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi. Kulaksız, ABD ile Türkiye dış ticaret hacminde konan 100 milyar dolarlık hedefin gerçekleştirilebilir olduğuna vurgu yaparak, inşaat malzemeleri, tekstil-konfeksiyon, makine, otomotiv ve yedek parça başta olmak üzere Türkiye’de üretilen birçok ürünün ABD pazarına ihraç kabiliyeti olduğunu söyledi.

 

Programın moderatörlüğünü yapan gazeteci Mehmet Uluğtürkan ve MÜSİAD Adana üyelerinin sorularını yanıtlayan ekonomi yazarı Vahap Munyar da ülke gündeminin ağırlıklı olarak ekonomi olmasına vurgu yaparak, “Yeni Anayasa’yı konuşuyoruz. Bu anayasayla özellikle içerisi ve dışarısı için hukukun üstünlüğünü tesis edeceksek ve yeni anayasaya uyacaksak elbette Türkiye bir taraftan bu düzenlemeler için çalışabilir. Ama şu anki önceliğimizin kesinlikle ekonomi olması şart” dedi.

 

MUNYAR: ANADOLU’YA BAKMAK UMUT VERİYOR

Her şeyin yolunda gittiği dönemlerde atılımın, yeniliğin ve gelişmenin yeterince sağlanamayacağına dikkat çeken Munyar, “Kriz dönemleri fırsatları da beraberinde getirir. Yeni yöntemler, icatlar, açılımlar için sıkıntılı dönemler bir fırsattır. Biz sürekli kur, döviz, faiz konuştuğumuzu htiğimizde Anadolu’ya bakıyoruz. Anadolu iş insanının azmi, mücadelesi bize umut veriyor. Çok güzel işler çıkaran marka ve şirketlerimiz var. Enseyi karartacak bir durum yok. Türkiye bu dönemleri de geride bırakır” diye konuştu.

 

OĞUZ: AHLAKI DÜZELTMEDEN EKONOMİ ZOR DÜZELİR

Gazeteci Dr. Şeref Oğuz da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası’nın söylem ve tahminlerine inanmak istediklerini ancak, bugün hala yüzde 73’ler seviyesindeki faizlerle iş yapabilmenin çok zor olduğunu kaydetti. Kurumların verdiği yılsonu döviz, kur ve faiz rakamlarının tutmayacağını belirten Oğuz, “Çok krizler gördük. Ekonomide kötü gidişat düzelebilir. Ancak, ahlaki bozulmayı nasıl düzeltebiliriz. Belki buna kafa yormamız gerekiyor. Ekonomide rasyonel yöntemle ilerlemeye mecburuz. Çünkü, rasyonel olmayan dönemde zenginleşenler, o dönemden beslenenler tekrar aynı fırsatı yakalayabilmek için sırada bekliyor. O zaman hoyratça harcanan her kaynağın, her teşviğin hepimizin cebinden çıktığını unutmamalıyız. İçinde bulunduğumuz durumla ilgili hepimizin suçu var. İş insanları tüm kamu kaynaklarını ben kullanayım istiyor. İhaleleri ben alayım, düşük faizi ben kullanayım, teşviklerden ben yararlanayım istiyor. Söylediğim gibi ahlaki bozulmayı tamir etmeden ekonomiyi zor düzelteceğiz” diye konuştu.

Sağ üst butonu tıklayarak geri dönebilirsiniz...