Çıtırık: Yasa tasarısı yürürlüğe girse bile hayvanlar çoğalmaya devam edecek
Çıtırık: Yasa tasarısı yürürlüğe girse bile hayvanlar çoğalmaya devam edecek
134 defa okunmuş - 22 Haziran 2024 - Cumartesi 22:41

Hayvansever örgütleri CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’u ziyaret ederek yeni hayvan tasarısı konusunda duydukları endişeleri aktardı.

Bayram BULUT'un haberine göre; HAYKONFED, KİHAYKO ve DOHAYKO yönetimi, CHP Adana Milletvekili ve Tarım Komisyonu Başkanı Ayhan Barut’u sokak hayvanları konusunda ziyaret etti. Ziyarette sokak hayvanları konusunda bilgiler veren hayvanseverler, hayvanları uyutma yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda bile hayvanların çoğalmaya devam edeceği bilgisi verildi.

Ayhan Barut kendisi ve partisinin bu konuya hassasiyetle yaklaştıklarını belirtti. Barut mecliste TBMM Hayvan Hakları Komisyonu kurulması için önerge vereceğini ve takipçisi olacağına dair söz verdi.

HAYKONFED Başkanı, DOHAYKO Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, kanlı bir katliam kanunun gelmekte olduğunu, "ötenazi-Uyutma" gibi isimler altında öldürmeyi resmen yasaya koyma çalışmalarının yersiz olduğunu, yasanın yürürlüğe girmesinin bile sokak hayvanı sayısının artmasına engel olamayacağını Ayhan Barut’a anlattı.

Nesrin Çıtırık, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, Anadolu'da belediyeler tarafından toplanan, birazı öldürülen, kalanlar kırsala çöplüklere ilçe ve beldelere atılın ve hızla üremeye devam eden tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve köylerde yaşayan vatandaşların korumacı köpeklerinin yavrularının sokak hayvanı sorununda ana kaynak olduğunu söyledi. Çıtırık yaptıkları görüşmenin satır başlarını şöyle anlattı;

“Bu gün Anadolu ve Trakyada Belediye zulmü altında vahşet gören zavallı sokak köpeklerinin hepsine yakınının çoban köpeklerinin yavruları olduğunu, bu çoban bekçi köpeklerinin yavrularının sürekli doğup ve sürekli öldürülüp, oradan oraya atıldığını örnekleri ile anlattık.  Buna sistemik bir çözüm gelmeden üreme ve katliam döngüsü devam edeceğini ve sorun ve çözümü tarihsel süreç içinde sayısal veriler ve uygulamalara dayalı olarak anlattık. 

Milyonlarca hayvanın hayatını ilgilendiren bu konuyu sadece bürokratlar ve bir kısım milletvekilleri kendi aralarında kapalı kapılar ardında, Veteriner Hekimler Merkez Konsey'inden bile görüş veya üye almadan  komisyon kurmalarının  sorunu asla çözmeyeceğini bunun için mutlaka TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kurulmasının gereğinde mutabık kaldık.  Sayın Ayhan Barut, bu hafta içinde TBMM de bu araştırma komisyonunun kurulması için Önerge vermeye, tasarı tarım komisyonuna geldiğinde, sonuna kadar öldürmeye karşı olacaklarına söz verdi. “

Ziyarete HAYKONFED Başkanı, DOHAYKO Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık,  KİHAYKO Başkanı Metin Yıldırım, KİHAYKO YK üyeleri Mehmet Özdenvar, Fatoş Sakar Özdenvar,  Yerel Gönüllü Çiçek Tunteva katıldı.

Sağ üst butonu tıklayarak geri dönebilirsiniz...