301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
31 Ocak 2021 - Pazar 13:50 Bu haber 591 kez okundu
 
29 Ocak Batı Trakya’nın direniş günüdür
29 Ocak Batı Trakya’nın direniş günüdür
AKTUALİTE Haberi


Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Dr. Özgür Kara:

 

 

Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Dr. Özgür Kara, 29 Ocak 1988’de Yunan Hükümetinin Türk azınlığın milli kimliğini yok saymaya yönelik baskılarına karşı Batı Trakya Türklerinin onurlu bir direniş gösterdiğini söyledi.

 

Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Dr. Özgür Kara, iki milyon insanın vatanından ayrı düştüğü mübadelenin 98. yıldönümü ve 29 Ocak Batı Trakya Milli Direniş Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

 

30 Ocak 1923 tarihinde Türk hükümeti Yunan Hükümeti arasında imzalanan Mübadele Sözleşmesi ile her iki ülkeden yaklaşık iki milyon insan doğdukları topraklardan ayrılmak zorunda kaldığını dile getiren Başkan Dr. Özgür Kara, “Günümüzde mübadele müzelerinde, siyah beyaz fotoğraflarını gördüğümüz ancak hepsinden önemlisi kuşaktan kuşağa aktarılan memleket anıları, yüreklerimizde sakladığımız yeni vatanlarına yolculuklarının öyküsü suyun iki yanında 98 yıldır hiç unutulmadı” dedi.

 

 

 

MÜCADELE DEVAM EDİYOR

 

Yunan yargısının, mübadeleden tam 65 yıl sonra 1988'de "Yunanistan'da Türk bulunmadığı" gerekçesiyle isimlerinde "Türk" kelimesi bulunan derneklerin kapatılması kararını verdiğini hatırlatan Başkan Dr. Özgür Kara, “Batı Trakya Türk Azınlığı, 29 Ocak 1988'de gerçekleştirdiği toplu yürüyüş ile yargının bu kararını protesto etti. Bu tepkilerin ikinci yıl dönümü olan 29 Ocak 1990 tarihinde ise fanatik Yunanlar, Gümülcine ve İskeçe'de Türklere karşı toplu saldırılar düzenledi. 2 gün süren saldırılarda, Türklere ait 500'ün üzerinde dükkan ve iş yeri tahrip edilerek yağmalandı, aralarında merhum İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga ile dönemin bağımsız milletvekili Ahmet Faikoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda Türk darp edildi” diye konuştu.

 

Açıklamasında, Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik saldırıları kınayan Dr. Özgür Kara, “Yunan hükümetinin Türk azınlığın milli kimliğini yok saymaya yönelik kararlarına karşı canı pahasına göstermiş olduğu bu onurlu duruş, bugün ''Milli Direniş Günü'' olarak adlandırıldı. Ülkemizde olduğu gibi Batı Trakyalıların yaşadığı birçok ülkede çeşitli etkinliklerle anılmaktadır” şeklinde konuştu.

 

Uluslararası antlaşmalar ile korunan Türk azınlığın haklarının yıllardır gasp edildiğini kaydeden Dr. Özgür Kara, Yunan hükümetinin uygulamalarının sürmesi nedeniyle Batı Trakya Türklerinin verdiği mücadelenin 33 yıldır durmaksızın devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: 29, Ocak, Batı, Trakya’nın, direniş, günüdür,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı