301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
03 Ekim 2021 - Pazar 21:26 Bu haber 288 kez okundu
 
Adana’da ‘Çukurova’nın sarı pamuğu’ defilesi
Adana’da ‘Çukurova’nın sarı pamuğu’ defilesi
KÜLTÜR SANAT Haberi


Adana’da yetiştirilen renkli pamuktan hazırlanan kıyafetlerin sergilendiği ‘Çukurova’nın sarı pamuğu’ defilesi düzenlendi.

Son dönemde artan doğala dönüşle birlikte tüketicilerin sağlıklı tekstil ürünleri tüketmesi nedeniyle lifiyle tekstile, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisine, linteriyle kağıt sanayinin küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamukta renklendirilmeye gidildi.

Bu doğrultuda Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan ıslah çalışmaları ile “Sarı Gelin” ve “Gelincik” isimli iki renkli pamuk çeşitleri tescil ettirildi.

Adana Valiliği, Ankara Tasarımcılar ve Modalar Derneği, Adana Kadın Kooperatifleri ile BOSSA Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T.A.Ş iş birliğinde hazırlanan “Altın Koza’nın İlmekleri” projesiyle renkli pamuklar ilmek ilmek işlenerek 1 metre kumaş üretimindeki su tüketimi neredeyse yüzde 1’e düşürüldü.

Bugün ise Valilik Ek Hizmet Binası Tarihi Kız Lisesi’nin bahçesinde renkli pamuklardan hazırlanan kıyafetlerin sergilendiği defile düzenlendi.

Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, “Tekstil üretiminde kullanılan boya sebebiyle organik hammadde kullanımı ile organik ürün elde edilememektedir. Kumaş üretim proseslerinde 1 ton tekstil kumaşı renklendirmek için 230 metre küpe kadar su kullanılmaktadır. Pamu plik üretiminde doğal renkli life sahip pamuklardan kumaş üretiminde bu su kullanılmamaktadır. Dolayısıyla, bu kumaşlarda kimyasal boya olmadığı için atık su da olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Defileye Adana Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, kent protokolü ve davetliler katıldı.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Adana’da, ‘Çukurova’nın, sarı, pamuğu’, defilesi,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı