301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
26 Mayıs 2021 - Çarşamba 23:34 Bu haber 585 kez okundu
 
Akyüz: Sağlıkçıların yükü pandemi ile ağırlaştı
Akyüz: Sağlıkçıların yükü pandemi ile ağırlaştı
SAĞLIK Haberi


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Başkanı Mürşit Enis Akyüz, ek ödemelerle ilgili basın açıklaması yaptı.

 

SES Adana Şube binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına Adana Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Selahattin Menteş, TTB Genel Merkez yöneticisi Ali İhsan Ökten, SES geçmiş dönem şube başkanı Muzaffer Yüksel ve çok sayıda sendika ve dernek başkanı katıldı. SES Şube Başkanı Mürşit Enis Akyüz,  pandemi öncesinde dahi çok zorlu koşullarda çalışan sağlık emekçilerinin omuzundaki yükün, pandemi ile birlikte daha da ağırlaştığını söyledi.

 

Sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlar hakkında bilgiler veren Akyüz, “Adana’da devlet hastanelerinde birçok poliklinik odasının bir havalandırması yok, bazı açılan pencerelerden kötü koku yayıldığı için sağlık emekçileri penceresi dahi açılamayan koşullarda pandemi ile savaşmıştır. En büyük hastanelerimizde, geleceğin uzmanları olan asistan hekimlerden tutun da emektar hemşirelere kadar salgına yakalanmayan neredeyse kalmadı. Sağlık emekçileri salgına yakalanmanın yanında bu salgını ailesine, sevdiklerine taşıma korkusu içinde olmuş, aynı zamanda birçok insanın sağlık durumunun kötüleşmesi, vefatı gibi durumlara maruziyeti artmış, niceliksel olarak ölçülemeyecek derecede yük altına girmişlerdir. Kovid olan sağlık emekçilerinin yerini de doldurmak için ekstra eforla çalışan sağlık emekçilerinin aldıkları ücretler gün geçtikçe düşmüştür.” dedi.

 

Ek ödeme genelgesini değerlendiren Akyüz, “Sağlık emekçilerinin aldığı ücret aslında çok düşüktür. Sağlık emekçilerine “performans” adı altında dayatılan sistemle, “hastane kar ederse size para verebiliriz” deniliyor. Bir sağlık emekçisi, mesleğini yaparken çalıştığı hastanenin “kar etmesini” mi düşünmeli? Hekim hastasına yatış kararı verirken, poliklinikte zaman ayırırken, ameliyat kararı verirken, hemşire hastasına tedavisini uygularken, bakımını sağlarken ölümcül durumlarda müdahale ederken aklında hastanenin kar etmesi mi olmalı? Hastanelerde döner dağıtılmaması üzerine konuştuğumuz başhekimler de “kar etmezsek dağıtamayız, maalesef sistem bu” demektedir. Sağlık emekçileri, mesleklerini insan onuruna yaraşır bir ortamda ve halkın sağlığı için yapmakla, hastaneyi kar ettirmek çıkmazına sokulmak isteniyor.” diye konuştu.

 

Pandemi varken sağlık çalışanlarının toplamda aldığı ücretin düştüğünü söyleyen Akyüz, “ Pandemi nedeni ile değişen sağlık talebi, birçok hastanenin “kar edememesine” neden oldu. İşte bu durumda, performans ücretlerini alamayan; dolayısı ile pandemide çalışırken, çalışmadığı süreye göre bile daha az ücret alan sağlık emekçilerine daha önce de benzeri yapıldığı gibi “ek ödeme” ile güya ödeme yapılıyor. Ancak zaten ücret kaybına uğrayan sağlık emekçilerine verilen bu ücret aslında bir “ek” değil, ancak kaybın bir  kısmının ödenmesi olarak görülebilir.” ifadelerini kullandı.  

 

Ek ödemeler hakkında görüş aktaran Akyüz, ayrıca taleplerini de şöyle sıraladı;

“Ek ödeme genelgesine göre sağlık emekçilerinin alacağı ek ödemede birbirinden 8-9 kat fark var. Normalde maaş açığı 1,3 olan meslek dallarında 9 kat fark ile ödeme yapılmasının başka bir açıklaması düşünülemez. Aynı zamanda, vergi dilimine girecek olan ek ödemeler de azalacaktır.  Hepimiz gördük ki, her bölümde çalışan sağlık emekçileri salgına yakalanıp hayatını kaybedebilmektedir.

 

Eşit işe eşit ücret istiyoruz,

Performans değil, insanca yaşanabilir, tek kalemde, emekliliğe yansıyan ücret istiyoruz,

Sözleşmeli değil güvenceli kadrolu ve yeterli istihdam istiyoruz,

3600 ve 7200 arası ek gösterge istiyoruz,

Kovid-19un iş kazası ve meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz,”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Akyüz:, Sağlıkçıların, yükü, pandemi, ile, ağırlaştı,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı