301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
09 Haziran 2021 - Çarşamba 22:35 Bu haber 326 kez okundu
 
Babacan tarım politikalarını açıkladı
Babacan tarım politikalarını açıkladı
SİYASET Haberi


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye'yi tarımda kendi kendine yeten bir ülke haline getireceklerini söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 'Tarım Eylem Planı Toplantısı'na katılmak için Adana'ya geldi. Partisinin tarım politikalarının ele alınacağı 'Tarım Eylem Planı Toplantısı' ve bir dizi ziyaret için sabah saatlerinde Adana'ya gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, toplantının düzenlendiği merkez Yüreğir ilçesi Havutlu Mahallesi'ndeki partililer ve çiftçilerle buluştu.  Babacan burada yaptığı konuşmada, parti olarak iktidara geldiklerinde ilk olarak tarım politikalarını hayata geçireceklerini söyledi.

Ülkenin yaralarını saracaklarını dile getiren Babacan, “Bugün ülkemizin siyasi hayatında çok önemli bir gün. Biz 9 mart 2020 günü demokrasi ve atılım yolculuğuna çıkarken milletimize söz vermiştik. Ülkemizin yaralarını saracağımızı söylemiştik. Ülkemizde her bir vatandaşımızın haysiyetli, başı dik, müreffeh ve özgür bir yaşamı hak ettiği bilinciyle yola koyulmuştuk. Biz yola çıkarken "yepyeni bir siyaset" demiştik. Biz yola çıkarken "yepyeni bir siyaset dili" demiştik. "sadece eleştirmeyeceğiz, çözümün merkezi olacağız" demiştik. İşte bu yüzden, yola çıktığımız ilk günden beri, her adımda her sorunun nasıl çözüleceğini tek tek, madde madde anlattık. “ dedi.

 

  Adana'da, Yüreğir'de bir ilki gerçekleştirdiklerini dile getiren Babacan, “Yakın siyasi tarihimizde ilk kez bir parti, iktidarının ilk 90 gününde ve ilk 360 gününde ne yapacağını detaylarıyla açıklıyor. İktidardaki küçük-büyük ortakları biliyorsunuz, onların zaten ne zaman ne yapacağını bilen yok. Gece yarısı imzalarıyla ülkeyi idare ettiklerini zannediyorlar. İşte bugün biz, 90 ve 360 günlük eylem planlarımızın açıklamasına, ilk olarak tarım sektörüyle başlıyoruz. Tarımda çiftçimizin, üreticimizin yaşadıkları dertlerin hızlı devası hazır diyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Çiftçilerin sesi olmaya geldiklerini kaydeden Babacan, “Gün, müreffeh Türkiye hedefimize ulaşmak için, adım adım ne yapacağımızı halkımızla paylaşmanın günüdür. Gün, milletimizin öncelikli sorunlarını çözecek politikaları tek tek anlatmanın günüdür. Gün, kuru hamasetin, içi boş sloganların arkasına saklananlara, ülkenin gerçek gündemini ve devasını anlatma günüdür. İktidarımızın 90 ve 360 günlük eylem planını açıklamaya topraktan başlıyoruz; ilk adımımızı tarım politikalarımızla atıyoruz. Güzel ülkemizin her bir köşesinden bolluk aksın, bereket aksın, refah aksın diye buradayız. Ekonomimiz tarımla güçlensin, verimli topraklarımız en yüksek teknolojiye kavuşsun, çiftçinin yüzü gülsün diye bugün buradayız. Yıllardır feryadı duyulmayan çiftçimizin sesi olmak için, deva damlalarını toprakla buluşturmak için, bir araya geldik.” diye konuştu.

 

  Türkiye'yi tarımda kendi kendine yeten bir ülke haline getireceklerine dikkat çeken Babacan, “Yediğimiz içtiğimiz her şeyde ithalat bağımlılığını kıracağız. Yerli üreticimizi güçlendirip, çiftçimize emeğinin ve alın terinin karşılığını kuruşu kuruşuna ve günü gününe almasını sağlayacağız. Sadece kendi kendimize yeterli olmakla kalmayacak, artan üretimimizle, pek çok üründe net anlamda ihracatçı hale geleceğiz. Tarıma, bu önemli sektöre, iadei- i itibar yapacağız. Çünkü bizim politikalarımızın uygulanması sonucunda; tarım denilince akla haciz, borç, maliyet artışı, zarar, çöpe dökülen ürünler ve kuraklık gelmeyecek.” şeklinde konuştu.

 

Tarım eylem planlarını anlatan Babacan sözlerini şöyle sürdürdü;

 “Ben bunlardan bazılarını kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Çiftçimizin borçlarını en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceğiz. Altını çiziyorum; faizsiz olarak erteleyeceğiz. Çiftçinin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek. Üretim aksamayacak. Çiftçimizin kullandığı mazotun ÖTV'sini çiftçimize geri iade edeceğiz. Çiftçimizin kullandığı gübrenin maliyetinin yarısını, yüzde 50'sini, destek olarak kendisine vereceğiz. Elektriği, çiftçiye özel tarifeyle, daha ucuza sağlayacağız. Tarım desteklerini, üretimin yapılacağı dönemin başında açıklayacağız ve aynı yıl içinde destek ödemelerini gerçekleştireceğiz. Çiftçimizin kalkınması için; tarımda ithalatı değil, içeride üretimi destekleyeceğiz. Sözleşmeli tarımın yasal altyapısını güçlendirip, üretici sanayici iş birliğini etkin hale getireceğiz.

 

Tarım liselerini tekrar açacağız. Küçük üreticinin pazarlama problemlerini çözeceğiz. Özellikle ihtiyaç fazlası ürünlerde ihracatı destekleyecek, keyfi ihracat yasaklarına son vereceğiz. Başta tohum olmak üzere, dışa bağımlılığı azaltacağız. Tarım sigortası kapsamını genişleterek çiftçilerimizi risklere karşı koruyacağız. Kuraklığın neden olduğu tahribatı önlemek amacıyla; tarımsal sulama yatırımlarını hızla tamamlayacağız. Kapalı devre, yağmurlama ve damlama sulamayı hızla yaygınlaştıracağız. Toprağı su ve teknoloji ile buluşturarak, sulamada israfı önleyecek son teknolojileri teşvik edeceğiz. Sulu tarım yapan çiftçimizin gelirini, bilinçli sulama ve üretim planlamasıyla en az 3 kat artıracağız. Peki tarımda finansmanı nasıl sağlayacağız? Deva iktidarında ziraat bankası yeniden, tekrar çiftçinin bankası olacak. Çiftçimizin teminat problemini çözeceğiz. Tarımsal kredileri, gerçek çiftçilere vereceğiz. Kredilerin geri ödeme zamanını ve hasat dönemi ve süresine göre belirleyeceğiz.”

 

Hayvancılıkla ilgili yapacakları hakkında bilgiler paylaşan Babacan, “Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz de, artan maliyetlerin karşısında ezilmeyecek. Mera, yayla gibi sorunlar geride kalacak. Et ve süt üreticilerine destek ödemelerini zamanında ve planlı bir şekilde yapacağız. Üreticimizi belirsizliklerle mağdur etmeyeceğiz. Yerli üretimi destekleyerek, yem bitkilerini ithalata bağımlı olmaktan kurtaracağız. Yem bitkilerinin kullanımına yüzde 50'ye kadar destek vereceğiz. Terk edilen yaylaları yeniden üretime kazandıracağız. Organize hayvancılık bölgelerini teşvik edeceğiz, hızla yenilerini kuracağız. Doğa dostu hayvancılığı destekleyeceğiz. Ülkemizin flora zenginliğine sahip bölgelerinde arıcılığa özel teşvik ve destek sağlayacağız. Çevreye duyarlı balık üretme

çiftliklerini yaygınlaştıracağız. Üniversiteler ile iş birliği halinde çalışarak, yeni balık türlerinin geliştirilmesini ve üretimini sağlayacağız.” dedi.

 

Tarımın tüm dünya için stratejik öneme sahip bir sektör olduğunu kaydeden Babacan, “Özellikle şu yaşadığımız pandemi, gıda güvenliğinin ve gıdaya erişimin önemini bir kere daha gösterdi. Bakın, 2050 yılına dek dünya nüfusu ciddi oranda artacak. Nüfusun 9.7 milyar olması bekleniyor. Buna bağlı olarak gıda ihtiyacının da yüzde 70 oranında artması bekleniyor. Ama toprak artmıyor, su artmıyor. Akıllı ve verimli politikalar üretilmezse, gıdasızlık en büyük sorun haline gelecek. İşte tam bu yüzden ülkemizin, Deva Partisi'nin 56 maddelik tarım politikasına ihtiyacı var. Deva partisinin tarım politikasında, insana, toprağa, çevreye saygıyı göreceksiniz. Üretici ve tüketicinin tüm haklarına sahip çıkan bir anlayış göreceksiniz. Yapısal sorunlara yapısal çözümler göreceksiniz. Tarımın devasında, sağlıklı ve sürdürülebilir üretim göreceksiniz. Veriye ve bilime dayalı; yüksek katma değer üreten, rekabetçi, yenilikçi bir tarım sektörü göreceksiniz. Bizim hedefimiz; bu ülkedeki herkesin sağlıklı, güvenli, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak. Bizim hedefimiz, üreterek zenginleşen bir ülke inşa etmek. Biz; eğitimli, bilgili, donanımlı çiftçilerimizle, doğru tarım politikalarıyla, suyumuzla, toprağımızla büyüyeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

 Babacan sözlerini şöyle tamamladı;

“Bugün sadece Yüreğir'de, Adana'da değiliz. Bugün aynı anda, tüm Deva Partili teşkilat mensubu arkadaşlarımızla 81 ilde, yüzlerce ilçede tarımla uğraşan her bir vatandaşımızı ziyaret edeceğiz. Çiftçimize, hayvancılıkla uğraşan vatandaşımıza, üreticimize tek tek ulaşacağız. Bugün Yüreğir Ovası'nda tarım işçileriyle buluşacağız. Tarlaları ziyaret edeceğiz. Tarım sektörünün tüm aşamalarıyla istişarelerimizi sürdüreceğiz. Yarın, Mersin'e ve Konya'ya geçerek yine çiftçimizle buluşacağız. Mersin'de hal esnafıyla bir araya geleceğiz. Programımıza Konya Ereğlisi'nde devam edip, bir süt üretim çiftliğini ve Meke Gölü'nü ziyaret edeceğiz.”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Babacan, tarım, politikalarını, açıkladı,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı