301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
27 Haziran 2021 - Pazar 16:06 Bu haber 419 kez okundu
 
Ceyhan depreminin 23. yılında JMO’dan deprem yönetim riski sistemi çağrısı
Ceyhan depreminin 23. yılında JMO’dan deprem yönetim riski sistemi çağrısı
ADANA Haberi


Adana’nın Ceyhan ilçesinde 27 Haziran 1998’de meydana gelen ve 145 vatandaşın yaşamını yitirdiği depremin 23. yılı nedeniyle açıklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, deprem risk yönetim sisteminin bir an önce kurulması gerektiğine dikkat çekti.

 

Türkiye’nin sismik yönden aktif olan Alp-Himayala deprem kuşağında yer aldığını anımsatan Tatar, “Ülkemizin yüzde 93’ü deprem bölgeleri içinde yer alıyor. Nüfusun yüzde 98’i, sanayi kuruluşlarının yüzde 98’i barajların yüzde 95’i bu tehlikeli kuşak üzerinde bulunuyor. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor” dedi.

 

Çarpık kentleşme sonucu oluşan yapı stokunun güvenliksiz olduğunun, son günlerde çöken binalarla bir kez daha ortaya çıktığını aktaran Tatar şöyle konuştu:

“Aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer alan ülkemiz, son günlerde meydana gelen depremler gibi, gelecekte de değişik büyüklüklerde yaşamaya devam edecektir. Ancak, biliyoruz ki, aslında bir doğa olayı olan deprem, düşük standartlarda sağlıksız ve yasadışı bir yapılaşmalar afete dönüşmektedir. Yine biliyoruz ki, doğa kaynaklı olan depremleri önlememiz mümkün değildir. Ancak, depremlerin birer afete dönüşmesini engellemek bizim elimizdedir.”

 

Depremlere karşı farkındalık ve dirençlilik kültürü oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Tatar, bu kapsamda Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’nın ülke genelinde uygulanması gerektiğini kaydetti. En kısa zamanda Adana için afet master planının hazırlanması ve büyükşehir ile ilçe belediyelerinde afetlerle ilgili olarak birimlerin kurulması gerektiğini ifade eden Tatar, “Her tür ve ölçekte mekansal planlar, afet risk azaltma planları ile deprem mastır ve sakınım planlarına altlık oluşturacak nitelikteki mikro bölgeleme etütlerinin tamamlanması sağlanmalıdır. Kentsel dönüşüm projelerinin riskli alanlar ve yapılar için sonuç alıcı uygulamalar olması gerekir” diye konuştu.

 

Tatar, açıklamasının sonunda şu çağrıyı yaptı:

“Oda olarak ülkemiz yerleşimlerinde artan deprem riskleri karşısında bir kez daha tüm yetkilileri depremlere karşı, daha duyarlı, daha kararlı ve daha mücadeleci olmaya çağırıyoruz. Ceyhan depreminin 23. yılı nedeniyle bir kez daha depremlerde yaşamını yitirenleri anıyor, oda olarak mesleki deneyim ve bilimin ışığında çözüme ortak olmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Ceyhan, depreminin, 23., yılında, JMO’dan, deprem, yönetim, riski, sistemi, çağrısı,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı