301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
29 Ekim 2022 - Cumartesi 22:15 Bu haber 528 kez okundu
 
Cumhuriyet Coşkuyla kutlandı
Cumhuriyet Coşkuyla kutlandı
ADANA Haberi


Adana’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 99. Yıl dönümü vatandaşların katılımıyla coşkuyla kutlandı.

Kentte belediyeler tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları günler öncesinden başladı. Birçok ilçede konserler düzenlendi. Yaşanan coşku dün ise Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen resmi törenle taçlandı. Sabah saatlerinde ilk olarak Adana Valilisi tebrikleri kabul etti. Ardından ise tören alanına geçildi. Tören alanına ellerine Türk bayrakları alan ve üzerlerine Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in fotoğraflarının yer aldığı tişörtleri giyen binlerce kalabalık katıldı.

 

AİLELER ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE GELDİ

Törene çocukları ile birlikte gelen aileler, küçük çocuklarını töreni izlemesi için omuzlarına oturttukları görüldü. Yaşlı genç, çoluk çocuğun Cumhuriyet için tek yürek olduğu törende çevre binalara da dev Türk Bayrağı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dev posterleri asıldı. Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Kararlar ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün’ün askeri cipin üzerinde halkı selamlaması ile başladı.

 

CUMHURBAŞKANININ MESAJI OKUNDU

Selamlamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim mesajı okundu. Ardından ise liseli öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine uygun şiirler okundu. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Adana Valisi Süleyman Elban yaptı.

 

VALİ ELBAN CUMHURİYET BAYRAMINI KUTLADI

Vali Elban katılımcıların Cumhuriyet Bayramını kutladı. Türk Milletinin Tarih sahnesinde yer aldığından bu yana ilkelerinin olduğunu vurgulayan Vali Elban, “Millet olarak tarih sahnesinde yer aldığımızdan buyana, hep özgür olarak yaşamaya, adaletli olarak davranmaya, şerefimizi namusumuzu korumaya, kimsenin bu değerlerine en ufak zarar vermemeye, kendimizi huzur ve sağlık içerisinde geliştirmenin gayreti içerisinde olduk” dedi.

 

COŞKUYU HEPBİRLİKTE YAŞIYORUZ

Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olan Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 99. yıl dönümünü kutlamanın coşkusunu, heyecanını ve mutluluğunu hep birlikte yaşandığını dile getiren Vali Elban, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi; büyük bir azim, inanç ve kararlılıkla yürütülmüş, her türlü zorluğa rağmen eşi benzeri görülmeyen büyük bir zafer kazanılmıştır. Milli bir ruh ile kazanılan İstiklal Harbi’mizin varış noktası da Türkiye Cumhuriyeti olmuştur” ifadelerini kullandı.

 

VATANINI EN İYİ ŞEKİLDE KORUDULAR

Vatanını bu milletin en iyi şekilde koruduğuna dikkat çeken Vali Elban, “Düşman kuvvetleri 1. Dünya Savaşı'nda birçok cephede kahramanca mücadele vermiş bu milletin artık yorulduğu ve vatanını savunmak gibi bir gücünün tahakkatinin kalmadığına inanıyordu. Son bir hamleyle Anadolu coğrafyasını dört bir yandan kuşatmaya başladılar ve belli oranda da işgal ettiler. Bu işgale karşı aziz milletimiz boş durmadı ve hemen hızlıca direniş refleksini göstermeye başladı. Bu direnişin en efsane olduğu dillere destan olduğu illerden bir tanesi en başta geleni burada görev yapmaktan şeref duyduğum aziz Adana'da oldu. Ve güzel Atatürk'ümüze de Kurtuluş Savaşı'nın ilhamı, cesareti ve fikri konusunda da kaynaklık teşkil etti” şeklinde konuştu.

 

BÜYÜK BİR KAHRAMANLIK

Halkın bir kahramanlıkla Çukurova coğrafyasından düşmanı söküp attığını işaret eden Vali Elban, “Hızlıca kendi coğrafyasındaki düşman kuvvetlerini çok acılar, sıkıntılar çekmesine rağmen büyük bir kahramanlıkla Çukurova coğrafyasından söküp attı ve Ankara hükümeti bu kahramanlık sonunda batılı güçler tarafından tanınmak zorunda kaldı” diye konuştu.

 

HERKESİN HAFIZASINA KAZINDI

Hem Adana da, hem de diğer yörelerdeki direnişler yapılıyor olmasına rağmen herkesin Adana kadar şanslı olmadığını belirten Vali Elban, “Bütün bu mücadelelerin örgütlenmesi bir bütün olarak mücadele verilmesi için elbette ki bir lidere, kahramana, vatanı, milleti, inancı için hiçbir fedakarlıkta bulunmaktan çekinmeyen büyük bir lidere ihtiyaç vardı. Ve hem Yıldırım Kuvvetlerinde bir ordu komutanlığından Adana'ya geldiğinde işgalle ilgili ilk konular görüşüldüğünde hem buradan İstanbul'a gittiğinde o meşhur hayıflandığı ve artık herkesin hafızasını kazandığı birçok sözü ve birçok tavır davranışı var”  dedi.

 

ÜŞMAN YURTTAN TAMAMEN ATILDI

Destansı mücadele sonrası düşmanın yurdumuzdan tamamen atıldığını anlatan Vali Elban, “Dolayısıyla o hızla o refleksle Anadolu'yu hızlıca dolaşıp bu aziz milletin yüreğindeki özgürlük duygusunu vatan aşkını bir bütün halinde toparlayıp düşmana karşı mücadele ruhunu tekrar dimdik ayağa kaldırdı. Biliyorsunuz dört cephede Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde aziz milletimiz, kahraman ecdadımız hakikaten yıllarca savaşta yorulmuş olmasına rağmen eşi benzeri görülmemiş büyük bir kahramanlık hikayesi yazdılar. Bu destansı mücadeleden sonra da düşmanı tamamen yurdumuzda attılar” diye konuştu.

 

HALK OYUNLARI VE ZEYBEK

Konuşmanın ardından Adana Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi tarafından zeybek gösterisi yapıldı. Daha sonra ise, Seyhan ÇEP Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri de halk oyunu gösterisi sundu.  Vatandaşlar zeybek ve halk oyunlarının oynanması esnasında eğlenceli vakitler geçirdi. Bazı küçük çocuklarında oyunları oynamaya çalıştığı görüldü.

 

ÖDÜLLER VERİLDİ

Törende okullar arası yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere de ödülleri verildi. Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Kararlar ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün takdim edip, hatıra fotoğrafları çektirdi.

 

GEÇİT TÖRENİ BEĞENİ TOPLADI

Programın sonunda yapılan geçit töreni yapıldı. İlk olarak askeri bandonun geçişi ile tören başladı. Ardından ise, askerler, okullar, gaziler ve engelliler kortej olarak yürüdü. Vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenen geçiş töreninin sonunda ise askeri araçlar yer aldı. Askeri araçlar mikrofondan tek tek tanıtıldı.  Geçiş törenin ardından tören sona erdi.

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Cumhuriyet, Coşkuyla, kutlandı,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı