301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
10 Eylül 2023 - Pazar 15:32 Bu haber 249 kez okundu
 
Ders Zili Çalmadan Önce Çocuğunuza Detaylı Bir Checkup Yaptırın
Ders Zili Çalmadan Önce Çocuğunuza Detaylı Bir Checkup Yaptırın
EĞİTİM Haberi


Doktor muayenesinden laboratuvar hizmetlerine, evde bakımdan fizik tedavi ve rehabilitasyona, ihtiyaç duyduğunuz tüm sağlık hizmetlerini ayağınıza getiren Bir Adım Sağlık, okul hazırlıklarının sadece alışverişten ibaret olmadığını hatırlatıyor. Okul öncesi dönemde çocukların mutlaka sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Bir Adım Sağlık CEO'su Uzm. Hemş. Ayşe Şengel, “Okul döneminde çocuğun yaşadığı basit bir işitme ya da görme problemi, derslerinden geri kalmasına ve çocuğun başarısız olmasına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için yapmanız gereken ders zili çalmadan çocuğunuzu detaylı bir sağlık kontrolünden geçirmek” diyor.

 

Okul dönemi yaklaşırken ebeveynler ve çocuklar heyecanlı ve sıkı bir hazırlık süreci içerisine giriyor. Ancak okul kaydından kıyafet ve kırtasiye alışverişine kadar yapılması gereken işlere detaylı bir sağlık taramasını da eklemek gerekiyor. Özellikle okula ilk kez adım atacak miniklerin bu sürece bedensel, zihinsel ve duygusal yönden değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Çocukların okul öncesi rutin muayene ile bedensel ve zihinsel gelişim düzeyi ve duyusal becerilerinin test edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bir Adım Sağlık CEO'su Uzm. Hemş. Ayşe Şengel, “Her çocuğun duyusal ve zekâ yaşı bedensel yaşıyla aynı olmayabilir. Çocuğun eğitim sistemine hazır olması, kendi hijyenini sağlayabilmesi, beslenme konusuna dikkat edip bütün bunların önemini anlaması, ebeveynlerinden ayrı kalabilmesi, yaşıtlarıyla oyunlara eşlik edebilmesi ve ne istediğini ifade eden cümleler kurabilmesi gerekir. Okul öncesi yapılacak muayenelerle çocuğun becerileri test edilmeli, eğer sorun varsa bunlara odaklanılmalı ve takip edilmeli” diyor.

 

 

 

Çocuğun dersteki başarısızlığının nedeni sağlık sorunları olabilir

 

Bazen çocuklardaki bazı sorunlar ebeveynler tarafından fark edilemeyebiliyor. Özellikle işitme veya görme sorunları tanısı konmamışsa çocuğun derslerindeki başarısını etkileyip tembelmiş, ders dinlemiyormuş gibi algılanmasına neden olabiliyor. Şengel, şunları söylüyor: “Okul döneminde yaşanan basit bir işitme ya da görme problemi, çocuğun derslerinden geri kalmasına ve başarısız olmasına neden olabiliyor. Bunun önüne geçmek için yapmanız gereken ders zili çalmadan çocuğunuzu detaylı bir sağlık kontrolünden geçirmek. Ayrıca hastalıkların erken teşhis edilmesi ve yönetilmesi için önemli olduğu bilinen bazı kan tahlilleri de bakılması gerekiyor.” Şengel, özellikle büyüme gelişme açısından gerekli değerlendirmelerin yer aldığı, beslenme yönetimi, psikolojik destek sağlanması gibi süreçlerin yönetildiği okul çağı checkup programıyla erken tanının önemine vurgu yapıyor.

 

 

 

Okul dönemi hastalık dönemine dönüşmesin!

 

Özellikle okulun ilk zamanları kadar, mevsim geçişleri ve değişken hava koşulları, herkesi olduğu gibi çocukları da hazırlıksız yakalayarak yoruyor. Okullar açıldığında değişen uyku saatleri ve günlük rutin de vücudu dirençsiz bırakarak hastalıklara zemin hazırlayabiliyor, çocuklar okula başladıkları dönem sık sık hastalanabiliyor. Şengel, okul döneminde solunum yolu ile bulaşan hastalıklar başta olmak üzere, bağırsak enfeksiyonları ve bitlenme gibi hastalıklarla sıkça karşılaşıldığını hatırlatıyor. “Okul Sağlığı programlarıyla sağlık kontrolleri ve eğitimlerine özen gösteriliyor ve okullarda gerekli önlemler alınıyor olsa da koruyucu tedbirler alınması her koşulda şart. Örneğin çocukların, el yıkamanın önemini biliyor ve el hijyenine dikkat ediyor olması bulaşıcı hastalıkları önlemede ilk unsurdur” diyen Şengel, bu tür durumlardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

 

Sağlıklı ve dengeli beslenmeli,

Mevsime ve güne uygun giyinilmeli,

Bol sıvı tüketilmeli,

Kaliteli ve düzenli uyku ihmal edilmemeli,

Yakın temaslardan uzak durulmalı,

Doktor tavsiyesiyle ihtiyaç varsa bağışıklık güçlendirici destekler kullanılmalı,

Sağlık sorunu yaşandığında mutlaka hekim kontrolünde ilaç kullanılmalı.

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: , Ders, Zili, Çalmadan, Önce, Çocuğunuza, Detaylı, Bir, Checkup, Yaptırın, , , , , ,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı