301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
21 Şubat 2022 - Pazartesi 22:22 Bu haber 325 kez okundu
 
“En büyük çevresel tehlike plastik kirliliktir”
“En büyük çevresel tehlike plastik kirliliktir”
AKTUALİTE Haberi


“Atık azaltma ve geri kazanım evreleri özenle denetlenmeli”

“Kontrolsüz İthal atık sorunu çözülmeli ve gündemden çıkmalıdır”

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, Çevreyi, doğayı ve insan sağlığını olumsuz etkileyen “Atık” konusunun;  atığın kaynağında azaltılması, özelliğine göre ayrılması, toplanması, depolanması,  geri kazanılması ve benzeri işlemleri içeren Atık yönetim sisteminin yaygınlaştırılmasıyla gündemden düşebileceğini kaydetti.

Adana’da, ithal edilen plastik atıklardan oluştuğu belirtilen çevre kirliliğinin gündemdeki yerini koruduğunu ifade eden ÇMO Adana Şube Başkanı Deniz Orhan “Küresel çapta İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün artarak devam etmekte ve çevre kirliliğinin ekosistemimize verdiği zarar geri dönülemez noktalara gelmektedir. Günümüzde en büyük çevre sorunlarından ve kirlilik türlerinden biride plastik kirliliğidir.” dedi.

KOLAY İŞLENEBİLİR OLMASI PLASTİK MALZEMELERİN KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRIYOR

Ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilen plastik malzemelerin; kolay işlenebilir, ucuz ve hafif olması nedeniyle günlük hayatta çok fazla ve farklı amaçlarla kullanıldığını kaydeden ÇMO Şube Başkanı Orhan şöyle konuştu;

“Doğada hazır bulunmayan, çözünmesi yüzyıllar süren ve çoğunlukla bir defa kullanılıp atılan bu atıklar yarattığı kirlilikle çevre ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir.  Ülkemize denetimden uzak ithal edilen plastik atıkların, ulaşımı ve taşınması sırasında oluşan karbon da risk olarak karşımıza çıkıyor. Bu riskleri azaltmak amacıyla ithal veya mevcut plastik atıkların Çevre, doğa ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde toplanması, ayrıştırılması ve geri kazanılması temel hedef olmalıdır”

“ATIK YÖNETİMİ SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRILMALI”

Atık Yönetiminin;  Atığın kaynağında azaltılması, özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması, ara depolanması, geri kazanılması ve benzeri işlemleri içeren bir yönetim biçimi olduğuna vurgu yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Deniz Orhan çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı;

“Plastik kirliliğini önlemede odaklanması gereken konular; kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm ve geri kazanımdır. Bu konuda özellikle sıfır atık projesi mantığının tüm ülke genelinde yaygınlaştırılarak ülkemizdeki atıkların birbirleri ile kontamine olmadan geri dönüşüm ve geri kazanım yöntemleriyle ekonomiye kazandırılması önem arz etmektedir.

“NİHAİ ATIKLARIN BULUNDUĞU BÖLGELER REHABİLİTE EDİLMELİ”

Kentimizde alıcı ortamlara daha önceki zamanlarda atılan bakiye atıkların, atıldığı bölgelerin çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilememesi açısından yerel yönetimler tarafından bu alanların rehabilitasyonu sağlanmalı ve atık işleyen tesislerden kaynaklı işe yaramadığı düşünülen atıkların bertarafında doğru yöntemlerin uygulanıp uygulanmadığı takip edilmelidir

“DENETİM VE TAKİP SİSTEMİ SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALIDIR”

Ülkemize, yurtdışından binlerce kilometre uzaktan getirilen plastik atıklar konusunda denetim ve takip sisteminin çok iyi çalıştırılması gerekmektedir. Atık işleyen tesislerin fiziksel koşullarının ve atığın nihai süreci hakkında gerekli çalışmaların uygun şekilde yapıldığının takibi açısından denetimlerin sürdürülebilir şekilde devam etmesi gerekmektedir.”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: “En, büyük, çevresel, tehlike, plastik, kirliliktir”,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı