301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
26 Mayıs 2021 - Çarşamba 23:38 Bu haber 601 kez okundu
 
Ergü: Kanalizasyon suları içme suyuna karışıyor
Ergü: Kanalizasyon suları içme suyuna karışıyor
GÜNDEM Haberi


Tufanbeyli Belediye Başkanı, ilçelerinde bulunan arıtma tesisinin eksik yapıldığı bu nedenle de insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Tufanbeyli Belediye Başkanı Remzi Ergü, ilçelerindeki arıtma tesisinin tamamlanamadığı için Tufanbeyli’nin kanalizasyon sularının Seyhan Barajı’na, içme suyuna kadar aktığını söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi 3. Oturumu’na ait gündem maddelerinin yer aldığı birleşimi gerçekleşti. Meclis oturuma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Başkanlık yaptı. Açılış yoklamasının ardından gündem dışı konuşmalar gerçekleşti. Saimbeyli Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe ilk söz alan olan oldu. Saimbeyli’de ki asfalt blentinin kaldırılması konusuna değinen Gökçe, “Saimbeyli’de bir asfalt blenti var idi. Gün içerisinde sökülmeye başlandı. Saimbeyli, Tufanbeyli, Feke Adana’ya çok uzak mesafede bulunan ilçeler. Oradaki asfalt istasyonu çok küçük bir asfalt istasyonu. Saimbeyli, Tufanbeyli, Feke’nin her kış döneminden sonra yollarında mutlaka sıkıntılar yaşanıyor.” dedi.

GÖKÇE: ASFALTIN VERİMİ YÜZDE 50 DÜŞÜYOR

Adana’dan asfalt getirilmesiyle yüzde 50 asfaltın veriminin düşerek heba olacağını savunan Gökçe, “O blenti oradan söküldüğü zaman Adana’dan veya Kozan’dan o asfalt getirilmek istenirse, asfaltın yüzde 50 verimi düşüyor. O blent oradan neden sökülüyor ben bunu bir türlü anlamadım. Blentin gideri de fazla yok. Üç ilçe için olmazsa olmaz bir tesis burası. Sayın Zeydan Karalar Başkanımızdan bürokratlarıyla tekrar konuşmasını ve blentin yerinden kalmasını rica ediyorum. Yarın Bir gün Saimbeyli, Tufanbeyli, Feke’ye gelen vatandaşlarımız Zeydan Başkan’a ve belediyeye sitem edecektir. “diye konuştu.

RİCA EDE EDE YAPTIRMIŞ

Kendisinin önceki dönem belediye başkanından rica ede ede yaptırabildiğini anlatan Gökçe, “Ben buradan rica ediyorum bu tesisi oradan söktürmeyin. Ben Hüseyin Sözlü Başkanıma o tesisi kurdurturdum. Bu tesisi kurulmasından herkes memnun kalmıştı. O tesisle ilgili çok verimli hizmetler yapılmaya başlanmıştı ve yapılmaya devam ediyordu. Bu konuyu tekrar düşünmelerini rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KARALAR:  HİZMET ETMEK GÖREVİMİZ

Adana Büyükyehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Gökçe’nin konuşmasına yanıt vererek, bir iş yaparken maliyetine bakmanın önemli olduğunu belirtti. Saimbeyli’ye hizmet etmenin görevleri olduğunu aktaran Karalar, “Saimbeyli, Tufanbeyli, Feke İlçelerini değerlendirirken sadece oradaki nüfusla değerlendirmiyorum. Çok sayıda merkezde oturan çok sayıda o ilçeli vatandaşlarımız var. O raya hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. Bir iş yaparken maliyetini de bilmek lazım. Biz başkanımızın ricası üzerine tekrar değerlendirelim.” ifadelerini kullandı.

1 AYDA ÜRETTİĞİMİZİ 4 YILDA ÜRETMİŞLER

Doğal gaz ile daha ucuz üretim yapabilecekleri kaydeden Başkan Karalar, “4 yıldır orada blent var. 2016 yılında kurulmuş, 2017’de üretime başlamış. 4 yılda toplam 64 bin ton üretmiş.  Biz burada ayda 50 bin ton asfalt üretiyoruz. Bir ayda üretecek asfaltı 4 yılda üretmiş Saimbeyli. Dolayısıyla efektif çalışmamış, çalışamaz da zaten.  Mazotla çalışıyor. Mazotun buradan oraya götürülmesi bir sorun. O da önemli değil. Şuanda aynı malı üretmek için 9.5 Milyon Liralık mazot masrafı yapmanız gerekiyor. Oysa doğalgaz olsa 2 Milyon 628 Bin tutacaktı. Sadece mazottan dolayı Saimbeyli’deki blentin maliyeti yaklaşık 7 Milyon artıyor. Keza orası hani çaresiz olduğu için merkezden neredeyse iki kat daha pahalıya alıyorlar.” dedi.

KARALAR: MAZOT PARASIYLA İKİ KAT ASFALT DÖKÜLÜR

Saimbeyli’de ki blentin sadece mazot parasıyla iki kat asfalt dökülebileceğine dikkat çeken Başkan Karalar; “Bir yönetici olarak şunu söylüyorum. Sadece fazla ödediğiniz bir parayla  bir ihaleye çıksanız. Bunun iki katı asfalt dökersiniz.  Biz blenti oradan alalım. Adana’ya getirelim, orayı asfaltsız bırakalım gibi bir düşüncemiz yok.  Bu paralar oraya harcansa daha çok asfalt dökülür. Daha fazla yol yapılır. Bizim niyetimizde gereksiz yükleri atıp belediye bütçesini rahatlatmak. O blentte günlük 1600 tona yakın asfalt üretmeyi düşünüyoruz.  Merkezde bunu yapmayı planlıyoruz. Bunu yıla çarptığınız zaman 300 - 400 bin ton asfalt üretmiş oluruz. Yılda 3 ay çalışıyor arada. Kışın çalışmaz ilçelerde. Bu paranın yarısına o işleri yapabiliriz. Benim anlattığım bu. Sadece mazot parasına oraya iki katı asfalt dökeriz.” Şeklinde konuştu.

ERGÜ: KANALİZASYON SULARI İÇME SUYUNA KADAR İNİYOR

Tufanbeyli Belediye Başkanı Remzi Ergü ise, ilçelerinden Çatalan içme suyuna kadar gelen kanalizasyon sularının olduğunu belirtti. Bunun nedeninin ilçelerinde arıtma tesisinin faaliyete geçirilememesi olduğunu aktaran Ergü, “İlçemizin birkaç sorunu var. Bunlardan bir tanesi arıtma tesisi. Geçtiğimiz aylarda İmamoğlu İlçemizde güzel bir arıtma tesisi faaliyete geçti. Geçen dönemden kalan bir projeydi. Açılışı size kısmet oldu. Teşekkür ediyoruz.  Tufanbeyli Arıtma Tesisi 7-8 yıldan beri Sarız Nehri’ne akıyor. O konuda adli bir sorun var. Müteahhitle teslim alma konusunda sıkıntılar var. Ama mutlaka sonuçta çözülmesi lazım. Eğer eksik varsa, müteahhite yüklenecek bir şey varsa yapılması lazım. Ek kötü ihtimal yeni bir arıtma tesisinin yapılması gerekli.  Şuanda kanalizasyon Sarız Çayı’na, oradan Göksu Nehri’ne, Seyhan Barajı’na, içme suyuna kadar iniyor. Buda doğaya insan sağlığına fevkalade zarar veren bir durum. Bu konuya lütfen bir el atmanızı istiyoruz. Müteahhitle ilgili sorunların çözülmesi veya yeni bir tesisin yapılmasını istiyoruz.” dedi.

PARKIN İŞLETMESİNİ DEVİR TALEBİ

18 dönümlük Kale Parkı’ın işletmesinin ilçe belediyesi olarak kendilerine devredilmesini isteyen Ergü, “Bir de Kale Park diye bir yer var ilçemizde. 2012 yılında yapılmış burası. Tasviye komisyonu kararıyla büyükşehire geçmiş. 18 Bin metre karelik bir park. Orada iki katlı bir bina var kullanılmadığı için yıkılmış durumda. Bir protokol yaparak oranın işletmesini ilçe belediyesi olarak biz yapmak istiyoruz. Yeri çok güzel ama şuanda kullanılamaz durumda” ifadelerini kullandı.

Karalar

KARALAR: ADANA GENELİNDE ARITMA SORUNU VAR

Başkan Karalar Tufanbeyli Arıtma Tesisi ile ilgili Başkan Ergü’ye yanıt verdi.  Arıtma sorunun Adana genelinde olduğuna dikkat çeken Başkan Karalar, “Arıtma eksiği Adana’da oldukça fazla. Şuanda Saimbeyli, İmamoğlu, Karataş yapılıyor. Yumurtalık’ın ki sit alanından dolayı bir anlaşmazlık vardı. İnşallah yakında oda olacak. İhaleye çıkacak. Çok ciddi arıtma problemi var Adana’da. Tufanbeyli’de de bir müteahhide verilmiş. Ama tamamlayamamış. Çalıştıramıyor tesisi.  Tesisi çalıştırmadığı içinde biz teslim alamıyoruz. Müteahhit kaçıyor. Alacaksınız böyle alın diyor. Tesis yok. Bir bölümü da çalınmış bildiğim kadarıyla eksik var. ASKİ teslim almamış. Bu eksikle ASKİ nasıl teslim alsın. Hukuki bir problem. Mahkeme bitmeden de bir şey yapmak mümkün olur mu diye bakmam lazım. Mahkemenin sonucunu bekleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

VURSAVUŞ: İLGİLİ BELEDİYEDEN DOSYA BEKLİYORUZ

ASKİ Genel Müdürü Nesrin Vursavuş da konuyla ilgili görüşlerini aktardı.Vursavuş, “ 2014 yılında ASKİ’ye devrolmuş bir tesis. Ama tesis çalışmadığı için geçtiğimiz dönemde atıl kalmış. Bizde içerisini gezdik. Betonları artık eskimiş. İlgili belediyeye yazı yazdık dosyası bize göndermesiyle ilgili. Neler yapıldı neler ödendi diye. Ama ilgili belediyeden bize bir dönüş olmadı. Bununla ilgili bir tespit istenmiş. Giden bilir kişi tesis çalışmadığı için bir tespitte bulunamadı. İlgili belediyelerden bilgi almamız gerekiyor. Eksiklerini, ne kadara ihaleye çıktığı, neler yapıldığına bakarız.” ifadelerini kullandı.

Gündem dışı konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi.13 Gündem maddesinin gerekli karara bağlanmasının ardından oturum sona erdi. Daha sonra ASKİ Genel Kurulu yapıldı.  Bir sonraki meclis oturumunun bugün saat 14:00’da yapılması kararlaştırılarak toplantı sona erdi.. 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Ergü:, Kanalizasyon, suları, içme, suyuna, karışıyor,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı