301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
11 Nisan 2022 - Pazartesi 22:48 Bu haber 334 kez okundu
 
Et Ve Süt Kurumu Maliyeti 95 TL Olan 1 Kilo Ete 74 TL Fiyat Veriyor
Et Ve Süt Kurumu Maliyeti 95 TL Olan 1 Kilo Ete 74 TL Fiyat Veriyor
SİYASET Haberi


Küçülmeye Giden Üretici, Hayvanını Beslese de Kesse de Zarar Ediyor

Saman Ve Yem Fiyatlarına Gelen Fahiş Zamlar Üreticiyi İflasın Eşiğine Getirdi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da besicilerin sorunlarını dinledi. Saman ve yem fiyatlarına gelen fahiş zamların üreticiyi iflasın eşiğine getirdiğini kaydeden Bulut, “Et ve Süt Kurumu maliyeti 95 TL olan 1 kilo ete 74 TL fiyat veriyor. Küçülmeye giden üretici, hayvanını beslese de kesse de zarar ediyor” dedi.

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da hayvan üreticilerinin sorunlarını dinledi. Besi çiftliğinde esnafın derdini dinleyen Bulut, Et ve Süt Kurumu kapılarını Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na kapattı. Kamuoyuna bilgi vermiyorlar. Söyledikleri, ‘besiciler bakanlığa hayvanlarını versinler biz de ucuz et satalım’. Peki sordular mı besicilere;
maliyet nedir kurtarıyor mu?” diye sordu.

SUÇLU ÜRETİCİ DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her konuda olduğu gibi üreticiyi suçladığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:  

Et ve Süt Kurumu, üreticinin 95 liraya mal ettiği eti 72 liraya satın almaya çalışıyor. Haliyle besici de var olan hayvanlarını kesime gönderiyor. Artık besiciler çok zor durumda. Cumhurbaşkanı fiyatların yüksekliğinin nedenini besiciler olarak gösterdi. Bakan’a ‘gidin besicilerden ucuz et alın vatandaşa bunu satalım’ dedi. Ancak verdikleri para 72 TL. Bugün hangi besiciye sorsan minimum maliyetin 90 lira olduğunu söylüyor. Üreticinin beklentisi yem ve saman fiyatlarının düşürmesi. Maliyetleri düşürdükleri noktada karkas etin fiyatı da düşecektir.

İKTİDAR, ÜRETİCİYE DESTEK VERMELİ

Et ve Süt Kurumu üreticiden bu fiyata et istediğinde, üreticinin bulduğu tek çözüm hayvan sayısını azaltmak ya da kepenk indirmek. Eğer besiciliği bitirmek, sadece bu ürünleri ithal etmek istiyorlarsa bu politikalarına devam etsinler. Türkiye'de bugün domates 30 lirayı bulmuş, biber taneyle satılır hale gelmiş, salatalık keza aynı şekilde. Et, domatesin fiyatının 3 katı. Açıkçası bu fiyatlar daha da yükselecek gibi görünüyor. İktidarın yapması gereken besicilere, çiftçilere destek vermek; maliyetleri azaltmak, mazotun, samanın, yemin fiyatını düşürmek. Yoksa başka türlü vatandaş bu ürünlere ulaşamaz. Et ve süt besin olmaktan ötede çocukların geleceği açısından sağlıklı bir nesil yetişmesi açısından da çok kıymetli.

YEM VE SAMANA 5 KAT ZAM GELDİ

CHP’li Bulut’un, “Et fiyatlarının yüksekliğinden insanlar şikayetçi, bunun sorumlusu siz misiniz?” sorusuna besici şöyle yanıt verdi:

“Yem, saman çok pahalı. En ucuz olan samana bile gücümüz yetmiyor. Daha önce 350-400 TL olan saman, 1300-1500 TL. 3 katına çıktı. Et fiyatları için bize 5 TL koyuyorlar, yeme 50 TL koyuyorlar. Geçen seneyle mukayese edildiğinde yem 5 kat arttı, et fiyatları 2 kat arttı. Masrafları azaltmak için küçülmeye gidiyoruz. Önceden üretim yapıyorduk, şimdi süt hayvanlarımızı kesiyoruz. 550-600 arası hayvan besliyorduk, şimdi 300-350’ye düştü. Et ve süt fiyatları maliyeti kurtarmıyor. Daha da küçülürsek kapatacağız. Et ve Süt Kurumu bizlere maliyeti 90-95 TL olan eti 74 TL’ye alıyor. Keşke verebilsek de nasıl verelim 74 TL’ye? Domates, salatalık, biber patlıcan fiyatları 35-40 TL’ye yükseldi. 3 kilo domates 1 kilo ete tekabül ediyor.

SÜT HAYVANLARIMIZI KESİME YOLLUYORUZ

Keşke saman, yem fiyatları yükselmese de biz de et fiyatını yükseltmesek. Et ucuzken daha çok para kazanıyorduk. 1 kilo süte 1 kilo yem alamıyoruz. Hayvan sayısı azaldıkça süt fiyatlarına da yansıyacak. 1 sene sonrasını düşünemiyorum, süt, yoğurt, peynir fiyatları nasıl olacak? 1 TL süte zam koydular, yeme 20 TL koydular. Bu işin sorumlusu iktidar, buna bir çözüm bulmaları gerekiyor. 3 ay öncesine kadar 90 tane süt hayvanımız vardı, şimdi 30 tane kaldı. Günlük zarar ediyoruz. Oturduğumuz ev, arabalarımız gidecek.  Geçen sene bir kamyon yemi 40-50 bin TL’ye alırken, şimdi 160 bin TL oldu.” 

 

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Et, Ve, Süt, Kurumu, Maliyeti, 95, TL, Olan, 1, Kilo, Ete, 74, TL, Fiyat, Veriyor,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı