|
||
| Gazeteci Tekbaş; “Dünyayı sadece plastik mi kirletiyor?” | ||
| Gazeteci Tekbaş; “Dünyayı sadece plastik mi kirletiyor?” | ||
| TEKNOLOJİ Haberi | ||
![]() |
||
Özel Haber; Fatoş Tekbaş Toplantının ardından dikkat çeken soru: “Dünyayı sadece §plastik mi kirletiyor?” Türkiye Plastik Atık Çalıştayı Şehir Koordinasyon Toplantısı’nda Samed Ağırbaş ve Adana Valisi Mustafa Yavuz’un konuşmalarının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. İlk soruyu ise Doruk Gazetesi sahibi gazeteci Fatoş Tekbaş yöneltti. Tekbaş, sıfır atık çalışmalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde güçlü bir şekilde sahiplenilmesinin önemine dikkat çekerek, atık meselesinin yalnızca plastik üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.
Dünyayı kirleten atıkların başında plastiğin geldiği bilinse de cam şişelerin de giderek önemli bir çevre ve yangın riski oluşturduğuna dikkat çeken Tekbaş, özellikle su ve maden suyu gibi ürünlerin tüketilmesinin ardından cam şişelerin doğaya gelişigüzel bırakılmasının ciddi sonuçlar doğurabildiğini ifade etti. Tekbaş, doğaya bırakılan cam şişelerin güneş ışınlarıyla birlikte yangınlara neden olabildiğine dikkat çekerek, “Atık meselesini sadece plastik olarak mı değerlendirmeliyiz?” sorusunu gündeme taşıdı. Denizlerdeki kirliliğin de yalnızca plastik atıklarla sınırlı olmadığını belirten Tekbaş, farklı atıkların deniz ekosistemini bozarak müsilaj gibi sorunları tetikleyebildiğini, denizlerdeki oksijen dengesini olumsuz etkileyebildiğini söyledi. İklim değişikliğinin de yalnızca plastik kirliliği üzerinden ele alınamayacağını vurgulayan Tekbaş, artan sıcaklıkların ve teknolojik gelişmelerin çevre üzerindeki etkilerinin de birlikte değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Tekbaş’ın sorusu, toplantının plastik atıkların ötesine geçerek cam, deniz kirliliği, yangınlar, müsilaj, iklim değişikliği ve teknolojinin çevresel etkileri gibi birbirine bağlı sorunların da bütüncül biçimde ele alınması gerektiğine ilişkin önemli bir tartışma başlığı oluşturdu. Sorunun ardından toplantıda, sıfır atık anlayışının yalnızca plastik atıkların toplanmasıyla sınırlı olmadığı; kaynakların verimli kullanılması, atıkların kaynağında azaltılması, geri dönüşümün yaygınlaştırılması ve çevresel risklerin bütüncül biçimde ele alınması gerektiği vurgulandı.
|
||
|
||
| Etiketler: Gazeteci, Tekbaş;, “Dünyayı, sadece, plastik, mi, kirletiyor?”, |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.








