301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
16 Şubat 2024 - Cuma 17:22 Bu haber 126 kez okundu
 
Geri Dönüşüm ve Atık Sektörlerini Bir Araya Getiren REWA Anatolia Fuarı Adana’da Ziyarete Açıldı
Geri Dönüşüm ve Atık Sektörlerini Bir Araya Getiren REWA Anatolia Fuarı Adana’da Ziyarete Açıldı
EKONOMİ Haberi


Geleceği sürdürülebilir teknolojilerinin sergilendiği REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, 15-17 Şubat 2024 tarihleri arasında Adana'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyarete açtı. Kamu, yerel ve özel sektörü buluşturan fuarın açılışına katılan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Türkiye'deki geri dönüşüm sektörünün resmi olarak yüzde 60'ı, gayri resmi olarak da yüzde 80'i Adana'da bulunuyor. Geçtiğimiz yıl TÜİK rakamlarına göre 29.4 milyonu tehlikeli olmak üzere 109 milyon ton atık ürettik ülke olarak. Yerel yönetimlerin bu konuda bir an önce aksiyon alması lazım. Bu atıkları ayrıştırarak vahşi depolamadan vazgeçerek bunları doğal kaynak haline dönüştürmesi lazım. İşte bu atık fuarı REWA Anatolia onu sağlayacak. ” dedi.

 

15-17 Şubat 2024 tarihleri arasında Adana’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılan REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, düzenlenen resmi açılış töreni ile ziyarete açıldı. 80’i aşkın katılımcı firma ve yüzlerce markanın en son teknoloji ürün ve hizmetlerini sergiledikleri ve dünya genelinden 5 bin 500’ü aşkın sektör profesyonelinin ziyaret etmesi beklenen REWA Anatolia ilk gününde yoğun ilgi gördü. Fuarın açılış törenine, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cafer Boyraz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Türki Cumhuriyetler Heyet Başkanı Elvira Borombaeva, REWA ANATOLIA İcra Kurulu Başkanı Ebru Can ile çok sayıda meslek ve çevre örgütü, katılımcılar firma temsilcileri ve ziyaretçiler katıldı.

Uluslararası Alım Heyetleri REWA Anatolia’da

Hoş geldin konuşmasını gerçekleştiren REWA Anatolia İcra Kurulu Başkanı Ebru Can, sözlerine Adana’nın ilk geri dönüşüm ve atık fuarı ve konferansı REWA Anatolia’yı sahiplendikleri için tüm sektör paydaşlarına teşekkür ederek başladı. REWA Anatolia’nın ilk yılında hemen uluslararası kimliğe sahip olmasını istededikleri için, Kırgızistan, Kosova, Macaristan ve Ortadoğu’dan üst düzey Alım heyetlerini ağırladıklarını duyuran Can, “Uzun yıllar boyunca sadece ülkemizde değil tüm dünyada atık bir çöp sorunu olarak algılanmış ve bir değer ve hammadde olarak kabul edilmesi noktasına henüz yeni yeni gelmeye başlamıştır. Ülkemiz bu konuda en çok çabuk ilerleme kaydeden ülkelerden biridir. Daha gidilecek uzun bir yol olsa da Adana başta olmak üzere özellikle plastik atıkların geri dönüşümü konusunda gelinen nokta takdire şayandır. Bu üç gün boyunca bu konuda faaliyet gösteren sektörün önde gelen firmalarını fuarımızda görme imkanınız olacak. Ayrıca, birbirinden önemli ve kritik konuları ele alacağımız konferansların yanı sıra, workshop ve atölye çalışmalarının çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Mutlaka ziyaret etmenizi önereceğimiz sergilerimiz, geleceğimiz çocuklarımız için fuarımızda sahnelenecek tiyatro gösterilerimiz var.” şeklinde konuştu.

 

“Türkiye'deki geri dönüşüm sektörünün gayri resmi olarak yüzde 80'i, Adana'da bulunuyor”

REWA Anatolia resmi açılış töreninde konuşan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, geçtiğimiz yıl TÜİK rakamlarına göre ülke olarak; 29,4 milyonu tehlikeli olmak üzere 109 milyon ton atık üretildiğini ve Türkiye'deki geri dönüşüm sektörünün resmi olarak yüzde 60'ı, gayri resmi olarak da yüzde 80'inin Adana'da bulunduğunu söyledi. Ülkemizin bir yandan da Adana başta olmak üzere yurt dışından da çöp ithal ettiğine dikkat çeken Köşger, “ Atık aynı zamanda hammadde ve doğal kaynak. Dönüştürülmesi lazım. Yerel yönetimlerin bu konuda bir an önce aksiyon alması lazım. Bu atıkları ayrıştırarak vahşi depolamadan vazgeçerek, bunları doğal kaynak haline dönüştürmesi lazım. Bizim de bu ithalatı kesmemiz lazım. İşte bu atık fuarı REWA Anatolia bunu sağlayacak. Döngüsel ekonomi modelini her alanda gerçekleştirmeliyiz. Atıklarımızı ayrıştırmamız ve doğayı kirletmememiz lazım. Doğa bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık ve çocuklarımıza daha iyi bir şekilde bırakmalıyız.” dedi.

 

“Balkanlarda bize öncülük edecek en yakın ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir”

Sektörü hem yerel hem bölgesel hem de uluslararası pazarlarla buluşturan REWA Anatolia Fuar ve Konferansı açılışında söz alan Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ise Kosova Cumhuriyeti’nin genç bir ülke olduğunu, mevzuatını yeni oluşturduğunu ve sıfır atık yenilenebilir enerji konularını belli sözleşmeler çerçevesinde yürüttüğünü ifade etti ve “Balkanların tümüne baktığımızda bizlere öncülük edecek, bizlerle dayanışma içerisinde yanımızda duracak ülkelere, iş adamlarına ihtiyaç var. Bu anlamda coğrafi açıdan bize öncülük edecek en yakın ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir. Geri dönüşüm konusunda bizlere öncülük etmesi lazım. İnşallah bugün burada hem özel sektörün hem devletin hem de belediyelerin yapmış olduğu bu çalışmaları yakından izleyeceğiz. Kendi ülkelerimize transferinin sağlanması için çalışacağız. Sadece sıfır atık projeleri değil yenilenebilir enerji konusunda da her ülke kendine düşeni yapmak zorunda. Sadece bir ülkenin yapması bir anlam ifade etmeyecek. Dünyayla eş zamanlı yaparsak ancak dünyamızı kurtarmış oluruz. O yüzden REWA Anatolia’dan iş adamlarına, ticaret odalarımıza, üniversitelerimize Kosova’mıza, Balkanlarımıza bu geri dönüşüm konusunda iş birliği içinde olmayı öneriyorum.”.

 

“Sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği eylem planımızı çıkardık”

Fuarın destekleyicilerinden ve stratejik ortaklarından olan Adana Büyükşehir Belediyesi adına konuşan Başkan Vekili Cafer Boyraz, belediyenin yaptığı çalışmaları aktardı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımda alternatif ve yeşil dönüşüm çerçevesinde elektrikli otobüslere geçişi başlattığını, bugün 6 olan elektrikli otobüs sayısının 50’ye yükseleceğini, kurumlarına ait binaların çatılarına üzere toplam 4 bin 740 adet güneş enerjisi paneli montajı yapıldığını söyledi. Önümüzdeki dönemde 150 megabaytlık güneş enerjisi santrali yapacaklarını kaydeden Boyraz, “Bu santralle 65 milyonluk mevcut elektrik giderimizi karşılayacağımız gibi 65 milyon lira da gelir elde ederek halka hizmet için gücümüzü artıracağız. Büyükşehir olarak iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çocuklarımız için suyu, toprağı, atmosferi korumak zorundayız. Sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği eylem planımızı çıkardık. 2030 yılına kadar AB'nin yüzde 40'lık sera gazı azaltma hedefi çerçevesinde gerekli önlemleri almak iklim değişikliği ile mücadeleye yön vermek açısından ortak yaklaşımın benimsenmesi taahhüdü verilmiştir.” dedi.

“REWA Anatolia sergileri ile depremzede çocuklara el uzatan Çocuk İyilik Merkezi’ne bağış toplanacak”

Konuşmasının odağına 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketini alan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, “Ülkemizi sarsan büyük deprem felaketi bize dayanışma, sevgi ve umut ile her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğimizi öğretti. Ve bizler üniversite olarak vakit kaybetmeden umuda, umut olmaya yöneldik. Depremde uzuvlarını kaybeden evlatlarımız için bir çocuk iyilik merkezi kurma fikrini birçok kurum ve kuruluşun iş birliği ve destekleri ile hayata geçirdik. Şu anda hayatlarına dokunduğumuz 143 çocuğumuz bulunuyor. Çocuklarımızı yirmi bir yaşına kadar tüm rehabilitasyonları, psikolojik ve fizik tedavileri, eğitim destekleri dahil olmak üzere yalnız bırakmayacağız. REWA Anatolia’nın ev sahipliğinde çok değerli sanatçımız Sema Akbel Hanımefendi sanayi atıklarından bir sergi hazırladığı ve gazeteci, değerli Belkıs Aktürk hanımefendinin gayretleriyle de bu sergi bugün burada bu fuarda ziyarete açıldı. Buradan gelen tüm gelirler, Çocuk İyilik Merkezi’ne bağışlanacak. Emeği geçen, destek veren herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

“REWA Anatolia gibi geri dönüşüm fuarları bizim için çok önemli”

Sözlerine, “2026 yılında Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Yönetmeliği uygulamasını devreye aldığı andan itibaren Çin ve Rusya'nın ardından en çok olumsuz etkilenecek ülke Türkiye gözüküyor.” diyerek başlayan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “İhracatımızın da yüzde 50'den fazlası Avrupa Birliği ülkelerine yapmaktayız. AB Yeşil Mutabakatı ve onun getirdiği yükümlülüklere uymak ihracat yapmak isteyen tüm şirketler için hayati bir önem taşımaktadır. Gelecekte işlerimizi artırmak ve söz sahihi olabilmek için bunlara ayak uydurmaktan başka çaremiz yok. REWA Anatolia gibi geri dönüşüm fuarları artık bizim merkezimizde olmalı. Daha önce sanayide kaçırdığımız fırsatları inşallah şimdi yeşil dönüşüme uyum sağlayarak yakalama fırsatı elde edebiliriz.” dedi. Kıvanç, dünyamızın iklim ve teknoloji kaynaklı önemli bir değişik ve dönüşüm içinde olduğunu; yeşil mutabakat, karbon ayak izi, su ayak izi, döngüsel ekonomi, geri dönüşüm, tarladan çatala stratejisi, karbon piyasası ve sürdürülebilirliğin bunlardan birkaç tanesi olduğunu sözlerine ekledi.

 

“Türki Cumhuriyetlerden 25 kişilik Alım Heyeti olarak işbirliği için buradayız”

3 gün süreyle dünyadan katılım sağlayan sektör profesyonelleri ve heyetlerle B2B görüşmelerin gerçekleşeceği REWA Anatolia’ya Kırgızistan’dan katılan Türki Cumhuriyetler Heyet Başkanı Elvira Borombaeva ise, amaçlarının yeni iş birlikleri kurmak olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Bizler de enerji sektörü ve değişik sanayi sektörlerinde görev yapan özel sektör temsilcileri olarak burada REWA Anatolia’dayız. Yaklaşık 25 kişilik heyetimiz de Cumhurbaşkanlığımıza bağlı yatırım ajansımızın direktör yardımcısı ve ekibi de bulunuyor. Önümüzdeki nesillere bu dünyayı, ülkelerimizi büyük bir sorumlulukla ekolojimizi koruyarak, iklimimizi koruyarak bırakmak için büyük bir görev üstümüze düşüyor. İnşallah iş birliğimizden büyük projeler doğar. Atık ve geri dönüşüm Kırgızistan için çok yeni bir alan sayılır. Onun için önümüzde büyük yol var. Büyük potansiyeller var. Onları hep birlikte inşallah hayata geçirelim.”

 

“Bir İleri Dönüşüm Defilesi”, REWA Anatolia’da gerçekleşti

REWA Anatolia Fuarı’nda ilk gün açılışın hemen ardından gerçekleşen “Bir İleri Dönüşüm Defilesi” katılımcı ve ziyaretçilere renkli anlar yaşattı. Zeliha Sunal’ın, kağıt, metal, plastik ve tekstil atıkları kullanarak hazırladığı tasarımların sergileneceği defile ile katılımcı ve ziyaretçilere sürdürülebilir moda şöleni yaşattı. Böylelikle özellikle son dönemde aşırı tüketimi körükleyen ve fast fashion olarak adlandırılan büyüyen moda ve tüketim arzusunun neden olduğu aşırı üretim oluşan yüksek miktarda karbondioksit ve sera gazı emisyonlarına dikkat çekildi. Daha sonra protokol tarafından stantlar gezilerek incelemelerde bulunuldu.

 

15 oturumda 50’yi aşkın uzman konuşmacı yer alıyor

Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. tarafından organize edilen REWA Anatolia Fuarı’nda sektörün yakından takip ettiği konferanslar ve B2B toplantıları gerçekleşiyor. Etkinlik ve görüşmelerde, toprak, hidrosfer, kıyı ve kent alanlarının restorasyonu ve ekolojik yapının canlandırmasına yönelik özellikle sektörel tedarik zincirlerinde döngüsel ekonomi ilkelerinin benimsenmesi gibi önemli konular ele alınıyor. REWA Anatolia Konferansı’nda alanlarında uzman üst düzey bölgesel, ulusal ve uluslararası 50’yi aşkın konuşmacı yer alıyor ve 15 oturum gerçekleşiyor. İlk gün “Sürdürülebilir Ekonomi, Sıfır Karbon Ayak İzi, Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi”, “Geri Dönüşüm Endüstrisinin Türkiye Sanayisindeki Yeri”, “OSB’de Yeşil Dönüşüm” ve “Karbon ve Su Ayak İzi, Organik Atıktan Enerji Üretimi” başlıklı 4 oturum gerçekleşti.

 

REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı 17 Şubat’a kadar Adana’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

 

Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. diğer bir adı ile “Solis Renewable Hub”, Ağustos 2022 tarihinde, 20 yıldan fazla fuarcılık deneyimine sahip bir ekip ile yenilenebilir enerji sektöründe; fuar, kongre, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlemek amacıyla İstanbul’da kuruldu. Solis Renewable Hub’ın vizyonu, Türk enerji sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda, paydaş kurumlarla birlikte; ülkemizde ve yurt dışında uluslararası, ulusal veya yerel düzeyde, fuar, kongre, konferans, panel, seminer, eğitim gibi etkinlikleri kapsamlı içerik ve doğru katılımcı hedefli- yüksek verim ve kalitede düzenleyen çözüm ortağı olmak. Misyonumuz ise enerji sektöründe verimli etkinlikler düzenleyen bir çözüm ortağı olarak sektörlere hizmet verecek bilinçlendirmeyi yapmak, yerli ve yabancı yatırımcıları doğru bilgilendirmek, sağlıklı bilginin akmasını sağlayacak ticari platformları oluşturmak veya iş birliği faaliyetleri ile kamu otoriteleri arasındaki stratejik network iş birliklerinin geliştirilmesini sağlamak.

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Geri, Dönüşüm, ve, Atık, Sektörlerini, Bir, Araya, Getiren, REWA, Anatolia, Fuarı, Adana’da, Ziyarete, Açıldı,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı