301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
09 Kasım 2021 - Salı 22:36 Bu haber 222 kez okundu
 
“Merkez Parkta yapılaşmalar durdurulmalıdır”
“Merkez Parkta yapılaşmalar durdurulmalıdır”
GÜNDEM Haberi


“Merkez Parkta yeşil alan kaçak yapılaşma ile daraltılmıştır”

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK),  düzenlediği basın toplantısında yerel yöneticilere Merkez Parktaki yapılaşmayı durdurma ve işgalleri kaldırma çağrısı yaptı.

Merkez parkın gelişigüzel yapılaşma ile her geçen gün artan betonlaşma yaşadığının belirtildiği toplantıda, açıklamayı TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu yaptı.

Ahmet Uncu; Merkez Parkın doğusundaki Seyhan Nehri’nin sahil şeridi boyunca, güneyden kuzeye uzanan bir rekreasyon alanı olarak kentimizin merkezinde toplumun hizmetine sunulmuş, sosyal aktivitelerin gerçekleştirildiği önemli bir kent parçası olduğunu belirterek,  Parkın bu anlamda çok önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini kaydetti.

MERKEZ PARK KAMUSAL ALAN NİTELİĞİNDEN UZAKLAŞMAKTADIR

Ancak yapıldığı günden bu yana değişen yerel yönetimlere rağmen, Parkın kaderinin bir türlü değişmediğini, yeşil alanın gelişiminden söz etmenin mümkün olmadığını ilave eden Uncu, “Merkez Park yapıldığı günden bu yana çeyrek yüzyılı aşkın bir zamandır sürekli bir kaçak yapılaşma ya da tavizlerle daraltılmış ve kamusal alan niteliğinden hızla uzaklaşır durumda kalmıştır” dedi. 

Kentimizin tüm idarecilerinin gözleri önünde Merkez Park’ın, çay bahçeleri, büfeler ve bu büfelerin çevirdiği alanlarla, mevcutların şişirilmesiyle ve özel mekanlara dönüşen yapılarla oluşan gelişigüzel yapılaşmayla her gün daha hızlı bir şekilde betonlaşmaya doğru yol aldığını söyleyen Uncu, bu gelişmelerle Parkın kontrolsüz bir şekilde işgal edildiğini vurguladı.

Üstelik önümüzde bir türlü işgalden kurtulamayan Adnan Menderes Bulvarı örneği ve son günlerde Adana kamuoyunun gündeminde olan Atatürk Caddesi üzerindeki RTÜK arsası sorunu durmakta iken yeni kent sorunlarına mahal verildiğini söyleyen Uncu sözlerine şöyle devam etti:

“Merkez Park, motorlu araç trafiğinin ta içlerine kadar sokulmasıyla yeşil alan dokusunu kaybetmeye başlamıştır. Bu durum, yayalar ve çocuklar için tehlike yaratmakta ve motorlu araçlara gezinti yoluna dönüşen bu yol ve boyunca park etmiş araçlar nedeniyle Merkez Park, otoparka dönüşmeye başlamaktadır. 

MERKEZ PARKTA YENİ İNŞAATIN HABERCİSİ PANOLAR

Son günlerde ise parkın içinde etrafı panolarla çevrili bir alan dikkatleri çekmektedir. Bu hazırlıklar, yeşil alanda plansız olarak yapılacak yeni bir inşaatın habercisi olarak görünmektedir. Belli ki toplum kendine ait bir alanı daha kaybetmek üzeredir. Parka yeni araçlar eklenecek, yeşil alan daha da küçülecektir.

Bu gidişin sonu, kentimiz ölçeğinde bir avuç olarak nitelendirebileceğimiz yeşil alanın tamamen kaybedilmesine doğru gitmektedir. Sonunda varacağımız yer, insanlar için yapıldığı, yapılacağı belirtilse de, onların giremediği bir alandan başka bir yer olmayacaktır.

Merkez Park, Adana’nın festivallerine ev sahipliği yapan, kentlinin nefes aldığı, kentliye ve çocuklarımıza ait bir alandır ve bu fonksiyonlarının kuvvetlendirilmesi, kamusal alan niteliğinin artırılması daha çok vatandaşımızın faydalanacağı bir alana dönüştürülmesi için yerel yöneticilerin ilgisine muhtaç bir alandır.

Tüm bu sayılı nedenlerle, yerel yöneticilere Merkez Parktaki yapılaşmayı durdurma ve işgalleri kaldırma çağrısı yapıyoruz. Yerel yöneticilere, Merkez Parkın geleceğini planlamak ve keyfi yapılaşmayı engellemek üzere, kullanım ve fonksiyonların belirleneceği Eski Baraj regülatörlerine kadar olan alanı da kapsayan bir Master Planının hazırlanmasındaki gerekliliği, bu süreçte de tüm inşaat faaliyetlerinin durdurulmasındaki zorunluluğunu kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: , “Merkez, Parkta, yapılaşmalar, durdurulmalıdır”,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı