301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
03 Mayıs 2022 - Salı 00:20 Bu haber 540 kez okundu
 
“Nüfusun yüzde 90’ı açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor”
“Nüfusun yüzde 90’ı açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor”
SİYASET Haberi


“Yere batsın böyle sistem!”

ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, işçi, emekçi sınıfının 136 yıl önce başlayan 1 Mayıs etkinliklerinin üzerinden 1.5 asır geçmesine rağmen yine meydanlarda hak arama mücadelesini sürdürdüğünü kaydetti.

 

1 Mayıs Emek, Dayanışma ve Mücadele Günü nedeniyle Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda partisi CHP adına konuşan Dr. Şevkin, hayatın tüm yükünü çeken işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, taşeronun, işsizin, Emeklilikte Yaşa Takılanların, öğretmenlerin, çiftçinin, köylünün, doktorların, sağlık emekçilerinin, tarlalarda ömür çürüten işçilerin hakkını alamadığını kaydetti.

 

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer ve Burhanettin Bulut, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, ilçe başkanları ve yöneticileri, il ve ilçe gençlik kolları başkan ve yöneticileri, il, ilçe kadın kolları başkan ve yöneticileri ile sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri, sendikalar ve odaların başkan ve yöneticilerin katıldığı 1 Mayıs etkinliğinde konuşan Dr. Şevkin, günümüzde yine 136 yıl öncesinde olduğu gibi yoksuldan alan, zengine veren bir düzenle karşı karşıya kalındığını dile getirdi. Dr. Şevkin, “Zamlara, işsizliğe ve yoksulluğa karşı, yüksek vergi, enflasyon ve hayat pahalılığına karşı, gelecek kaygısı ve umutsuzluğa karşı birliği, mücadele ve dayanışmayı elden bırakmayacaklarını söyledi.

 

“ÇOCUKLAR İŞ CİNAYETLERİNE KURBAN GİDİYOR”

Dünyanın bir çok ülkesindeki eşitsizliğin ne yazık ki Türkiye’yi de abluka altına aldığını ifade eden Dr. Şevkin, nüfusun yüzde 30’unun açlık sınırının altında, yüzde 60’ının ise yoksulluk sınırının altında yaşadığına işaret etti. İşçilerin açlık ya da yoksulluk sınırı kıskacında, iş cinayetine kurban gitme endişesiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Dr. Şevkin, 2022'in ilk üç ayında 14 yaşın altında 1 çocuk işçi ve 15-17 yaş arasında da 5 çocuk/genç işçinin iş cinayetlerinde öldüğünü, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG), açıkladığı rapora göre 2022'nin ilk üç ayında en az 347 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini söyledi.

“Artık bıçak kemiğe dayandı. Emek verenlerin söz hakkının olacağı bir Türkiye istiyoruz” diye konuşan Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Ülkemizde ne yazık ki; 4 milyon 157 bin kişi günlük 15 lira ile geçinmek zorunda kalıyor. 12 milyon 267 bin kişinin günlük geliri ise 34 liradan az. 11 milyon 217 bin kişi sürekli yoksulluk içerisinde yaşam mücadelesi veriyor. 10 milyondan fazla işsizimiz var. Türkiye’de her 8 çocuktan biri yatağa aç giriyor. Ülkemizdeki yoksulluk artık dar gelirlinin değil orta gelirlinin de büyük sorunu haline geldi. Çocuklarımız, ‘anne açım’ diye bağırıyor. Yumurtaya bile ulaşamayan ailelerimiz var.  Halkımıza pazarlarda çürük sebze-meyve toplatan zihniyet batsın. Yere batsın bu sistem.

 

“YOKSULLUK DİZ BOYU!”

Temel hak ve özgürlükler bilinçli bir şekilde bitirilmeye çalışılıyor. İş cinayetleri, güvencesiz çalışma, ucuz iş gücü, ücret adaletsizliği, yoksulluk, gelir adaletsizliği, grev hakkının engellenmesi, taşeronlaştırma, özelleştirme, kanun hükmünde kararname zulmü, kadro dengesizliği gibi yasal dayanaktan yoksun tüm uygulamaları halkımıza reva görenleri asla affetmeyeceğiz.

Her ne pahasına olursa olsun işçimizin, emekçimizin alın terini, hakkını, hukukunu her alanda korumaya, savunmaya devam edeceğiz. Kapitalizme boyun eğip talan, rant, kâr hırsıyla işçi sınıfının tüm haklarını elinden alan, doğayı, çevreyi yok eden, insanları açlığa mahkum eden, ayıran, ayrıştıran, kutuplaştıranlara karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. Asla umutsuz değiliz. Bu düzen değişecek. Ne ezen, ne ezilen, insanca hakça bir düzeni hep birlikte getireceğiz.”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: “Nüfusun, yüzde, 90’ı, açlık, ve, yoksulluk, sınırının, altında, yaşıyor”,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı