301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
08 Aralık 2021 - Çarşamba 13:09 Bu haber 396 kez okundu
 
SEYHAN’DA 6 AYDA 1400 KG ATIK İLAÇ TOPLANDI
SEYHAN’DA 6 AYDA 1400 KG ATIK İLAÇ TOPLANDI
TEKNOLOJİ Haberi


SEYHAN’DA ATIK İLAÇLAR ARTIK TOPRAĞI VE SUYU KİRLETMİYOR

 

 Seyhan Belediyesi ile Adana Eczacı Odası’nın (ADEO), kullanılmayan, miadı dolmuş ilaçların toplanıp, lisanslandırılmış tesislerde imha edilmesi konusunda işbirliği yaptığı proje kapsamında 6 aylık zaman diliminde bin 400 kg atık ilaç toplandı.

 

 

 

AMAÇ HALK SAĞLIĞINI, DOĞAYI VE ÇEVREYİ KORUMAK

 

Her atık grubuna “ayrıştır-dönüştür-kazandır” ilkesi ve sıfır atık hiyerarşisine uygun bir yönetim anlayışıyla yaklaşan Seyhan Belediyesi’nin Adana Eczacı Odası’yla birlikte “Atık Yönetimi” ve “Sıfır Atık” yönetmelikleri uyarınca;  halk sağlığını, doğayı ve çevreyi korumaya yönelik olarak kullanılmayan ya da miadı dolmuş atık ilaçların toplanıp, imha edilmesi için yaptığı işbirliği sonuç vermeye başladı.

 

 

 

80 NOKTADA 1400 KG ATIK İLAÇ TOPLANDI

 

Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından ADEO’nun “atık ilaç toplama noktası” olarak belirlediği 80 eczaneye yerleştirilen, 80 litre kapasiteli, ağzı kilitli “Evsel Atık İlaç Toplama Kumbaraları”nda biriken atık ilaçlar “Seyhan Belediyesi 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi”nde toplandı.

 

 

 

TÜRLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILDI

 

Toplanan atık ilaçlar ADEO Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, yönetim kurulu üyeleri ve  gönüllü eczacıların katılımıyla Türkiye’deki ilaç sektörü için yerelden genele yeni bir bakış açısı ve strateji oluşturulmasına katkı sağlayacak bir altlık oluşturulması hedefiyle türlerine göre sınıflandırıldı. 

 

 

 

EN ÇOM ASTIM VE ALERJİ GRUBU İLAÇ TOPLANDI

 

Toplanan atık ilaçların endikasyon merkezli sınıflandırılmasında büyük oranda astım-alerji gurubu ilaçlar ilk sırada yer alırken, bunu sırasıyla ağrı kesici-kas gevşetici, Gastrointestinal Sistem (GIS), diyabet hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar izledi. Antibiyotik grubundaki ilaçların ise gruplara nispeten daha az yoğunlukta olduğu belirlendi.

 

Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın da eşlik ettiği sınıflandırma işleminde toplanan atık ilaçlar, lisanslandırılmış bertaraf tesislerinde imha edilecek.

 

 

 

TOPLANMASAYDI ÇÖP OLARAK TOPRAĞI VE SUYU KİRLETECEKTİ

 

ADEO işbirliği ile gerçekleştirilen projenin bölgede ilk ve tek olduğuna dikkati çeken Başkan Akay, birer kimyasal madde olan ilaçların lavabolara dökülerek ya da çöpe atılarak suyu ve toprağı kirletip, canlıların sağlığını tehdit edebileceğine işaret etti. Akay, “Tüm canlıların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için toprağımızı, suyumuzu, havamızı korumalı ve temiz tutmalıyız. Seyhan’da sadece altı aylık zaman diliminde bin 400 kg atık ilaç toplandı. ADEO ile birlikte yürüttüğümüz bu proje olmasaydı büyük olasılıkla bu ilaçlar çöpe gidecekti. Halk sağlığını, doğayı koruma konusunda yurttaşlarımızdan bu konuda biraz daha duyarlılık bekliyor ve atık ilaçlarını ilçemizdeki atık ilaç toplama kumbaralarına atmalarını istiyoruz” dedi.

 

 

 

AKILLI İLAÇ KULLANIMININ YAYGINLAŞMASI GEREK

 

ADEO Başkanı Ecz. Mürsel Yalbuzdağ da “Evlerde bulunan kullanılmayan ilaçların çöplere atılması sonucu bu atıklar doğaya zarar vermekte ve halk sağlığını tehdit etmekteydi. Bu nedenle ilaçla ilgili her aşamada olduğu gibi ilacın imhası konusunda da duyduğumuz sorumlulukla Adana Eczacı Odası olarak, Seyhan ilçemizde bulunan 80 eczanemizle, Seyhan Belediyesi ile işbirliği içerisinde yaklaşık altı aydır bu ilaçların toplanmasında görev almaktayız. Toplanan bu ilaçlar, artık kullanılmayan ilaçların türlerini tespit etmek ve atık ilaç miktarının artmasına karşı önlem almak amacıyla atık getirme merkezinde Oda Yöneticilerimiz ve gönüllü eczacılarımız yönetiminde Seyhan Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü yetkilileriyle gerçekleştirilen ortak çalışma ile ayrıştırılmıştır. Atık ilaç toplama konusunda toplumumuzdaki bilincin artırılması ve akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.

 

 

 

ATIK İLAÇLAR NASIL TOPLANIYOR?

 

Vatandaşların atık ilaçları eczanelere yerleştirilen özel biriktirme ekipmanlarına ambalajlarından ayrı bir şekilde atmaları gerekiyor. Dolan atık ilaç kumbaraları Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından eczanelerden alınarak, Seyhan Belediyesi’nin 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde depolanıyor. Toplanan atık ilaçlar belli bir miktara ulaştığında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans verilen bertaraf tesislerine gönderilerek imha ediliyor. Vatandaşlar en yakın evsel atık ilaç toplama noktasını Seyhan Belediyesinin resmi internet sitesinde bulunan çevre portalından (https://www.seyhan.bel.tr/cevre.asp) öğrenebilirler.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: , SEYHAN’DA, 6, AYDA, 1400, KG, ATIK, İLAÇ, TOPLANDI, , , , , ,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı