301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
11 Nisan 2022 - Pazartesi 23:06 Bu haber 308 kez okundu
 
'Tek suçumuz ve günahımız üretmek'
'Tek suçumuz ve günahımız üretmek'
SİYASET Haberi


ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un buluştuğu üretici köylüler adeta isyan etti. Tek suçları ve günahlarının üretmek olduğuna dikkat çeken çiftçiler, "Çiftçilik bitik. Üretmek ateşten gömlek bu giyilir mi? Hayvana bakıyoruz yok, üretiyoruz yok. Yok oğlu yok" diye yaşadıklarına tepki gösterdi. Ayhan Barut ise, "Son bir yılda gübreden mazota, tohumdan zirai ilaca her şeyin fiyatı fahiş oranda arttı, zamlar çiftçinin belini büktü. Feryat eden çiftçinin sesine kulak verin" dedi.

ÜRETİCİ KÖYLÜLERLE BULUŞTU

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, beraberindeki Karataş İlçe Başkanı Seçkin Sakar ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Karataş Ovası'ndaki köyleri ziyaret etmeyi sürdürüyor. Son olarak Karataş İlçesi'ne bağlı Yeni Murat, Damlapınar, Ataköy, Tuzkuyusu, Hasırağacı ve Tuzla'da üretici köylüler ve hayvan yetiştiricileri ile bir araya gelen Ayhan Barut, feryat eden çiftçinin sorunlarını dinleyip taleplerine kulak verdi.

"70 YAŞINDAYIM, BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM"

Karataş Hasırağacı Köyü'nde yaşadıkları sorunları uzun uzun anlatarak sesini duyurmaya çalışan kırmızı biber üreticisi Hayri Safkan, şunları kaydetti:
"Geçen yıl 30 dönüme kırmızı biber ektim, zarar ettim, üstüne 150 bin lira cebimden para verdim. Allah için tutunacak dalımız kalmadı. Biraz turp ektim aç kalmayalım diye, biraz satıyorum, onun da çoğu mazota gidiyor. Artık biber ekmedim. Biber gördüm mü, düşman görmüş gibi oluyorum aynı. Zarar ettik, ateşten gömlek bu. Giyilir mi? Allah için aldığımız naylon torbanın hesabını yapıyoruz. Çiftçilik bitik ama köydeyiz yapacak bir şey yok. Mala bakıyoruz yok, ekiyoruz yok. Yok oğlu yok. Ne yapsak zarar. Yem veremeyen arkadaşımızın hayvanı açlıktan öldü, yem yok çünkü. MHP'den başkasına oy vermedim, 70 yaşına geldim. Kötüye kötü diyeceksin. Ben böyle bir şey yaşamadım. Biz köylüyüz, toprak ve mal ile uğraşıyoruz. Boşa kürek sallamışız. Tarım Bakanlığı Allah'tan Karataş'tan buraya bir memur göndermiyorlar, 'Ne yapıyorsunuz?' diye."

"ZAMLAR ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ"

Çiftçilerin mağdur olduğuna dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut ise, "Çiftçi dertli. Gezdiğimiz her köyde bir dokunduk bin ah işittik. Çiftçinin en büyük sorunu üretememek. Üretmek için kullandıkları girdileri temin edemiyorlar. Özellikle son bir yılda gübreden mazota, tohumdan zirai ilaca her şeyin fiyatı fahiş oranda arttı. Yüzde 100 ile yüzde 400 oranında zamlar çiftçinin belini büktü. Çiftçi zamların geri alınmasını istiyor. 'En büyük suçumuz üretmek, üretmekten başka günahımız yok' diyen çiftçi destek bekliyor. Zamların geri alınmasını, mazottaki verginin kaldırılması gerek. Tarım Bakanlığı ve iktidara sesleniyoruz. Feryat eden çiftçinin sesine kulak verin" diye konuştu.

"YEM PARASINA YETMİYOR"

Hayvan yetiştiricisi Ömer Safkan da, "Çiftçi kazanmıyor, tüketen de pahalıya yiyor. Üç tane hayvanım var sağdığım. Aylık cebimden 2 bin lira yeme harcıyorum. Sattığım sütün parası da gidiyor. Sütü 3.5 liraya satıyorum, kurtarmıyor. Süt fiyatı en az 6 lira olması lazım bizi kurtarması için. Dönüme 9 kilo gübre desteği var. Bu olur mu hiç" dedi.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: 'Tek, suçumuz, ve, günahımız, üretmek',
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı