301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
23 Nisan 2021 - Cuma 17:40 Bu haber 314 kez okundu
 
Tepebağ kazılıyor, Adana tarihi gün yüzüne çıkıyor
Tepebağ kazılıyor, Adana tarihi gün yüzüne çıkıyor
KÜLTÜR SANAT Haberi


Zeydan Karalar, Tepebağ’daki derin tarihi, Adana’nın turizm gücüne kazandırmaya kararlı

Zeydan Karalar, Tepebağ tarihinin gün yüzüne çıkarılıp, bölgenin bir Arkeopark’a dönüşmesi ve turizme kazandırılması için çalışmalara hız kazandırdı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Tepebağ Höyüğü’nde sürdürülen kazı çalışmalarını inceledi. İlk olarak Adana Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Şube Müdürlüğü’nü ziyaret eden Başkan Zeydan Karalar, KUDEB Şube Müdürlüğü’nün bugüne kadar Adana’da, tescilli kültür varlığı yapılarına ait restorasyon uygulamalarına ait paftalar, projeler ve fotoğraflardan oluşan sergiyi inceledi.

 

KAZI DANIŞMANI İSVİÇRE BERN ÜNİVERSİTESİNDEN

Başkan Zeydan Karalar daha sonra Tepebağ’da Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin finansörlüğü ve kadro desteğiyle yürütülen kazı çalışmalarını, Tepebağ Höyüğü Kazı Danışmanı İsviçre Bern Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arkeolog Deniz Yaşin’in rehberliğinde yakından inceledi.

 

TARİH AYRINTILI ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKARILACAK VE TURİZME KAZANDIRILACAK

Doç. Yaşin’den kazıyla, ulaşılan tarihi derinlik ve çıkarılan tarihi eserlerle ilgili bilgi alan Başkan Zeydan Karalar, “KUDEB yetkililerini ve değerli hocamızı yürekten kutluyorum. Tepebağ Adana’nın tarihi… Herkes konuşur ve uzun yıllardır burada kazı yapılır. Kazılar Adana tarihinin kaç bin yıla uzandığını, hangi medeniyetlerin yaşadığını ortaya çıkaracak bir çalışma. Burasının Arkeopark yapılması düşüncesini benimsiyoruz. Kazıları genişletmek ve hızlandırmak için imkanlarımızı zorlayacağız. Adana tarihinin ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkarılması ve bunun turizme kazandırılması açısından kazıları çok önemsiyoruz”dedi.

 

ESERLER ADANA ARKEOLOJİ MÜZESİNE GÖNDERİLİYOR

Bugüne kadar yapılan kazılarda 4 bin yıla kadar uzanan  tarihi kesitten eserler bulunduğunu belirten Adana Arkeoloji Müzesi Müdürü Nalan Yastı, kazılarda çıkan tarihi eserlerin Adana Arkeoloji Müzesi’ne gönderildiğini belirtti.

 

BÜYÜKŞEHİRİN DESTEĞİ 3 KATINA ÇIKARILACAK

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olmasının ardından Tepebağ’da  hız kazanan kazı çalışmalarını inceleyen Başkan Zeydan Karalar’a, Doç. Dr. Deniz Yaşin tarafından, şu ana kadar yapılan kazı çalışmalarını içeren brifing verildi.

 

Brifingde yapılan çalışmaların ayrıntıları açıklanırken, önümüzdeki yıllarda Kültür Bakanlığı ile yapılan protokolün yenileneceği ve 3 yıla çıkarılmasının planlandığı ifade edildi.

 

Yeni protokole göre Adana Büyükşehir Belediyesi desteğini ve personel sayısını üç katına çıkarmayı, böylece Tepebağ Höyüğü’nün bir Arkeopark’a dönüşmesini hızlandırmayı amaçlıyor.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Tepebağ, kazılıyor,, Adana, tarihi, gün, yüzüne, çıkıyor,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı