|
||
Tepkiler Büyüyor: Yasayı Geri Çek! | ||
Tepkiler Büyüyor: Yasayı Geri Çek! | ||
AKTUALİTE Haberi | ||
KAYNAK; EKOIQ Sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesinin önünü açan 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi’nin AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmasına tepkiler sürüyor. Kanun’un Anayasa’ya açıkça aykırı olduğunu ve yaşam hakkını savunmadığını belirten CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kanun’u Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi. Etimesgut Belediyesi’nden ise sokak hayvanları için “can dostlarımızın belediyede görevlendirileceği” açıklaması yapıldı. Kamuoyunda “Katliam Yasası” olarak anılan ve sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesinin önünü açan 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi’nin AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmasına tepkiler sürüyor.
“Sahiden Daha Akılcı ve Bilimsel Bir Çözüm Yok mu?” WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sahiden daha akılcı ve bilimsel bir çözüm yok mu?” diye sordu. Açıklamada, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda gece ve apar topar kabul edilerek yasalaştığı anımsatıldı.
Veteriner Hekimler Odası başta olmak üzere sokak hayvanları konusunda uzman paydaşların değerlendirmelerine yer verilen açıklamada; “Yaban hayvanları, evcil hayvanlar ve sokak hayvanları arasındaki çatışmanın çözümü için toplama ve öldürmenin önünü açma dışında bir yol bulunabilirdi” denildi.
Konuyla ilgili uzmanlığı olan kuruluşların analizlerine yer verilen açıklamada, şunlar aktarıldı:
Doğru kısırlaştırma yöntemleri ile sayılarının kontrol altına alınması, Sokak hayvanlarının aşılarının düzenli yapılması, Evcil hayvan üretiminin ve satışının engellenmesi ve bu konuda denetimlerin sıkılaştırılması, Sahiplendiği hayvanı sokağa ya da şehir dışına bırakanlara çok ciddi cezai yaptırımlar uygulanması, Doğru sahiplendirme süreçleri ile her canlının yaşam hakkına sahip çıkılabilirdi. “Bu Yasa ile Artık Masum Canlılar Güvende Değil” İlgili kuruluşları sürece katmadan, topluma kulak verilmeden, canlıların yaşam hakkını yok sayan ve öldürme seçeneğinin önünü açan bir yasanın hızlıca çıkarıldığının vurgulandığı açıklamada, yasanın yaşam hakkına yönelik tehdit niteliğinde olduğunun altı çizildi.
“Bir doğa koruma kuruluşu olarak evcil hayvanlar, insanlar ve doğanın uyum içinde beraberce yaşatılacağı çözümler için geliştirilecek çalışmaları, kampanyaları desteklemeye devam edeceğiz” denilen açıklamada, “Aslolan hayattır!” vurgusu yapılarak yasanın Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilmesi ve ivedilikle yaşamdan yana düzenlemelerin benimsenmesi talep edildi.
Hayvanları Korumayan “Hayvanları Koruma Yasası” Doğa Derneği, sosyal medya hesabından “Doğanın haklarını ihlal eden tüm yasaların karşısındayız” duyurusunu yaptı. “Hayvanları korumayan ‘Hayvanları Koruma Yasası’ Meclis’ten geçti!” denilen duyuruda, doğanın haklarını ihlal eden yasal uygulamalara bir yenisinin daha eklendiği belirtildi.
Duyuru metninde, yasanın hayata geçmesi durumunda uygulama sürecinde yalnızca sokak hayvanları için değil, yaban hayvanları için de olumsuz sonuçlara yol açabileceği aktarıldı.
Yasanın yol açabileceği olumsuz sonuçlar şu şekilde sıralandı:
Sokak hayvanlarının toplanıp ölüme terk edilmeleri, Toplanan köpeklerin yeterli barınak olmadığı için kırsal veya doğal alanlara bırakılması, Bunun sonucunda yaban hayvanları üzerinde oluşan baskının artması ve hastalık problemleri, Köpekler için zehirleme olaylarının artması ve bunun sonucunda yırtıcı kuşlar gibi yaban hayvanlarının da zehirlenerek ekosistem dengesinin bozulması, Hayvanlara işkence vesaire olaylarının artması, İnsanlara zarar verdiği gerekçesiyle ayı, kurt ve yaban domuzu gibi hayvanların da öldürülmesinin önünün açılması. Yasanın hem ulusal hukuk mevzuatımıza hem de hayvanların yaşam haklarına aykırı olduğunun vurgulandığı duyuruda, “yasanın Anayasa mahkemesine götürülmesinin ve orada iptal edilmesinin beklendiği” dile getirildi. Duyuru, doğanın haklarının tanınması ve bu hakları ihlal eden tüm yasaların değişmesi için mücadelenin devam edeceği belirtilerek noktalandı.
“Bu Yasayı Kabul Etmiyoruz!” Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, teklifin yasalaşmasına, sosyal medya hesabı üzerinden “Bu ülkede bugün, kedi ve köpeklerin özgürlüğü ve yaşam hakkı oylandı. Barınak adı altındaki ölüm kamplarına hapsedilip öldürülmeleri yasalaştı. Bu yasayı kabul etmiyoruz” ifadeleriyle tepki verdi. Ayrıca #KomşunumNöbetteyim #SokaktayımYanındayım etiketli paylaşımlar yapıldı.
Can Yoldaşımı Yaşatacağım Kampanyası’na Destek Bekleniyor Can Yoldaşımı Yaşatacağım Kampanyası’nı başlatan Dört Ayaklı Şehir, #sokaktayımyanındayım, #sokakhayvanlarısahipsizdeğil, #yasayıgeriçek, #YasaDeğilCinayet #YaşamHakkıOylanamaz, #CanYoldaşımıYaşatacağım etiketleriyle sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımlarına devam etti. Yanı sıra “Sokak hayvanları sahipsiz değil. Onların sahibi, koruyucusu ve yoldaşı bizleriz. Tüm yurttaşları hayvanları yaşatmak ve korumak için dayanışmaya destek vermeye çağırıyoruz” ifadeleriyle kampanyaya destek çağrısında bulunuldu.
CHP’li Özel: “Kanun’u Anayasa Mahkemesi’ne Götüreceğiz” CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini belirterek, “Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda ve yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız” dedi. Özel, Kanun’un Anayasa’ya açıkça aykırı olduğunu, yaşam hakkını savunmadığını, bu nedenle Anayasa Mahkemesi ile ilgili süreci değerlendireceklerini söyledi.
“Dört buçuk yıldır bizim bütün başvurularımızda Anayasa Mahkemesi önemli bir kazanım olan yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor” diyen Özel, Anayasa Mahkemesi’nin bundan vazgeçmesini ümit ettiğini belirtti.
Ayrıca partisinin il belediye başkanları toplantısı için Burdur’da bulunan Özel, CHP Burdur İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyaret öncesi bir yurttaş tarafından Özel’e sahipsiz bir köpek yavrusu hediye edildi. Özel’in, Mayıs adındaki köpeği Genel Merkez’e götüreceği öğrenildi.
Beşikçioğlu: “Can Dostlarımızı Belediyede Görevlendireceğim” Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu ise sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ardından belediyede yeni bir uygulama başlatacaklarını söyledi. Beşikçioğlu, “Can dostlarımızı belediyede görevlendireceğim. Belediyemizin Fen İşleri’nin garajında, park bahçelerin garajında, TIR otoparkımızın garajında, sosyal tesislerimize ve belediyemizin onlarca binasına sahip çıkacak can dostlarına, bekçilere ihtiyacımız var” dedi. Beşikçioğlu’nun açıklaması sosyal medyada beğeni topladı. |
||
|
||
Etiketler: Tepkiler, Büyüyor:, Yasayı, Geri, Çek!, |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.