301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
11 Mart 2021 - Perşembe 21:20 Bu haber 735 kez okundu
 
TÜRKİSTAN MİLLİ İSTİKLAL HAREKETİ KAHRAMANLARINI ANMA GÜNÜ
TÜRKİSTAN MİLLİ İSTİKLAL HAREKETİ KAHRAMANLARINI ANMA GÜNÜ
DÜNYA Haberi


Bugün burada Sovyet Rus yayınlarında ‘’bizleri en çok uğraştıran korbaşı’’ dedikleri Şir Muhammed Bek’in kabri başında Türkistan’ın bağımsızlığı için mücadele eden istiklalcileri anmak için toplanmış bulunuyoruz.

 Türkistan’da Rus yayılmacılığının başladığı süreçten itibaren gerek Çarlık döneminde gerekse Sovyet döneminde bağımsızlık için mücadele eden kimseler hakkında kara propaganda yapılmış, mücadeleleri küçümsenmiştir. Ancak 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra Türkistan için mücadele edenler artık yeni Türk Cumhuriyetlerinde birer kahraman ilan edilmiştir.

Mücadele ettikleri dönemde Ruslar tarafından ‘’basmacı’’ adı ile sanki birer haydutmuş gibi tanıtılan bu kişiler artık ‘’istiklalci’’ adı ile kitaplarda yer bulmaya başlamıştır. Bugün bizler basmacı söylemini kabul etmediğimiz gibi bu konuda yapılan milli çalışmalara elimizden geldiğince destek olmaktayız. Her yıl Şir Muhammed Bek’in vefat ettiği tarihte yaptığımız anma programını bu yıl dünya genelinde gündemi meşgul eden salgından dolayı sadece kabir başında gerçekleştiriyoruz.

Adana’da yaşayan Türkistanlılar olarak 2006 yılından beri toplu şekilde anma programları organize ettik, bu sayede binlerce insan Türkistan ve Türkistan Milli İstiklal Hareketi hakkında bilgi sahibi oldu. Şir Muhammed Bek ve istiklalcilerin torunları olarak onların miraslarına sahip çıkmaya çalıştık ve ‘’Çalışın, birlik olun!’’ söylemlerinin dışına çıkmadık. İstiklalcilik Hareketi için yapılan anmalar ve toplantılar Türkiye- Türkistan ilişkilerinin ilerlemesine sebep olurken Türkistan tarihi ve edebiyatına da katkı sağlamaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Sovyetler Birliği’nin dağılmasını öngörmesi ve Dış Türklere yaklaşılmalı fikri ile önem verdiği topraklar bugün bağımsızlığını kazandı. Bu bağımsızlığın fikri temelleri ceditçilik hareketi ve Türkistan'daki İstiklalcilik hareketi ile atıldı. Bugün bu bağımsızlığa emeği geçen Enver Paşa, Şir Muhammed Bek, Mehmet Emin Bek, İbrahim Lakay gibi milli önderlerimizi rahmetle anıyoruz.

Önümüzdeki yıllarda tarihi ve manevi önemi büyük olan bu günü bütün kardeşlerimiz, soydaşlarımız ve dostlarımızla birlikte anmayı ümit ediyoruz.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: TÜRKİSTAN, MİLLİ, İSTİKLAL, HAREKETİ, KAHRAMANLARINI, ANMA, GÜNÜ,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı