301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
03 Haziran 2024 - Pazartesi 23:37 Bu haber 964 kez okundu
 
Tekbaş: Yapılacak bir farkındalık kampanyası ile sorun çözülür
Tekbaş: Yapılacak bir farkındalık kampanyası ile sorun çözülür
AKTUALİTE Haberi


Sokak hayvanları için kitap yazan ve kitap parası ile Türkiye’de ilk hayvan ambulansını oluşturan Gazeteci Hayvansever Fatoş Tekbaş, sokak köpeklerinin uyutulması yasa tasarısına tepki göstererek, sokak köpekleri ile ilgili bir öneriyi gündeme getirdi.

 

Tekbaş: Yapılacak bir farkındalık kampanyası ile sorun çözülür

Hayvan Sever Fatoş Tekbaş, hergün kentin birçok noktasında sokak köpeklerini ve kedilerini besleyen birisi. Tekbaş, çok sevdiği hayvanlar için bir de kitap yazdı. Kaybolan Canlar isminde yazdığı kitabı satarak, arıca kendisinin de katkı sunduğu bir minibüs aldı. Bu minibüsü yollarda yaralanmış, hastalanmış hayvanların ulaşımında kullanılması amaçlı bir ambulansa dönüştürdü. Ambulansı hayvanlar için kullanılması üzere 2011 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi’ne hibe etmek istedi. Türkiye’de bir ilk olan hayvan ambulansını belediye teslim almadı.

 

‘Kaçak ambulans’ şikayeti

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Ortada kalan ambulansı Nevşehir Belediyesi’ne verdi. Ancak ambulans yaralı, hasta köpekleri taşımak yerine farklı amaçlı kullanıldı. Bu durumu öğrenen Tekbaş ambulansı geri alarak Adana’ya getirdi. Burada kendi imkanları ile lazım olduğunda hayvanlar için ambulansı kullanmak isteyen  Tekbaş’ı, bu kez komşuları ‘kaçak ambulans’ diye şikayet etmekle korkuttu. Bunun üzerine Tekbaş arabanın üzerinden ambulans yazısını söktü ve minibüsü satmak zorunda kaldı.

 

Farkındalık kampanyası ile bu sorun çözülür

Son günlerde gündemi meşgul eden sokak hayvanlarını uyutulmasını içeren meclisteki yasa tasarısı konusunda rahatsızlığını dile getiren Fatoş Tekbaş, bu sorunun uygulanacak bir farkındalık kampanyası ile çözüleceğini söyledi. Sokak köpeklerinin kısırlaştırılarak harcanacak paranın çok fazla altında bir rakamla sokak köpeklerinin kısırlaştırılabileceğine dikkat çeken Tekbaş, “Bir kampanya başlatılması gerektiğini anlattım. Bu kampanya kapsamında bir fon oluşturulsun. Bu fonun başına Türkiye'nin sevdiği, güvendiği Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Tarkan, Haluk Levent, başında olsun Bunlar güvenilir. Parayı çalmaz çırpmaz. Yerinde kullanır. Herkes buraya bağış yapsın. Dört milyon hayvan var. Bu ülkede para kazanan şirketler, fabrikatörler var işletmeler var, odalar var. Bunlar bir gün etkinlik yapmasınlar. Madem bu kadar muzdaripler, madem kurtulmak istiyorlar. Ölüm çözüm değil. Kısırlaştırmak, beş yüz liraysa, ötenazi yapmak için ilaç kullanmak beş bin lira maliyeti bulacaktır” dedi.

Önce hayvanseverleri uyutun

Sokak köpeklerinin uyutmanın çözüm olmadığın belirten Tekbaş, “Bu hayvanları asla toplatmayacağız. Öldürmelerine izin vermeyeceğiz. Yaşam haklarına inanıyoruz. Eğer uyutmaya başlayacaklarsa hayvanseverleri önce uyutmaya başlasınlar. Devlet kendisi çözemez. Çözmek istiyorsa hayvanseverleri de yanına almak zorundadır. Hayvanı sevenler yardımcı olursa bu sorun çözülür” diye konuştu.

 

25 yıldır sokak hayvanlarına bakıyor

Gazeteci - Hayvansever Fatoş Tekbaş, sokak hayvanlarını 25 yıldır beslediğini söyledi. Öncesinde sokak köpeklerinden tiksindiğini ve elini sürenlere ellerini yıkattığını dile getiren Tekbaş, “ 1999 yılının Ağustos ayında bir köpeği hayatıma soktum. Yirmi beş yıldır sokak hayvanlarının içerisindeyim. 2004 yılında tencerelerle evde yemek yapmaya başladım. Minibüsüm vardı. Yaptığım yemekleri minibüsüme koyar, kardeşimle beraber gidip köpeklere dağıtırdık. Veterinere götürüp tedavilerini yaptırıp, ilaçlarını veriyorum. Kedi, köpek, hiçbir şekilde ayırmıyorum. Son üç yılda evimde beş tane, altı tane hayvan bulunduruyorum. Hatta bu kış ayında evimde 11 tane köpek, 2 kedi ile yaşadım” dedi.

 

Kitap satarak ambulans aldı

Yaralı ve hasta hayvanların tedavisinde kullanılmak üzere Türkiye’de ilk hayvan ambulansını kendi imkanları ile yaptığını anlatan Tekbaş, “Bir gün Nesrin Çıtırık isminde arkadaşımla Atatürk Parkı’nda dolaşıyorduk. Trafik kazası geçirmiş hayvanlar vardı. Ve arkadaşım, ‘bu hayvanlara bir ambulans lazım’ dedi. Ben de o dönemde bir kitap yazmıştım. 2008 yılıydı. Kitabımın adı Kaybolan Canlar idi. Trafik kazalarına maruz kalan hayvanlar, toplu itiraf edilen hayvanlar üzerine bir kitaptı bu. Bu kitabımı Adana Büyükşehir Belediyesi’ne söyledim. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkan vekili Zihni Aldırmaz sağ olsun kitabımı bastırmama yardımcı oldu. Biz de bu kitapları satmaya çalıştık ve sattık. 1500 kadar kitap sattık. Ve ben ikinci el bir minibüs aldım” diye konuştu.

Ambulans yaptı, kimse teslim almadı

Aldığı minibüsü giydirip, içine ekipmanlar koyarak hayvan ambulansına çevirdiğini anlatan Tekbaş, “  Tam bir ambulans yaptık. Bu ambulansın belediyeye hibe etmek istedim. Adana Büyükşehir Belediyesi'ne yolda kazaya uğramış hastalanmış köpeklerin kullanılması amacıyla hibe edeceğimi söyledim. Bizim isteğimiz bu ambulans merkezde bir yerde durmasıydı. Böyle bir durum olduğunda ambulans hemen gitmeli ve bu hayvanları tedavi olacakları yere ulaştırsın istedik. Bu Türkiye'de bir ilkti ama hiç kimse belediyeden gelip ambulansı teslim almadı” şeklinde konuştu.

 

Kandırdılar

Nevşehir Belediyesi’den hayvanlar için kullanılmak üzere ambulansı istediklerini ve kendisinin de inanarak verdiğini dile getiren Tekbaş, “Dünyanın en güzel barınağını yaptıklarını söylediler. Ben de inandım ama bir yazılı sözleşme yaptık. Bu sözleşmede sadece bu ambulansın hayvanlar için kullanacağı maddesini ekledim ve teslim ettik ambulansımızı. Sonradan bu ambulansımızın getir götür işlerinde kullanıldığını tespit ettik. Ben de ambulansı geri getirin geri diye, kişileri uyardım. Çünkü benim hayvanları beslemek adına, onları tedavi ettirmek adına daha fazla ihtiyacım vardı bu ambulansa. Sonunda geri gönderdiler” ifadelerini kullandı.

Komşuları şikayet edeceğini söyledi

Hayvanlar için kendi kullanacağı ambulansı komşularının şikayet edeceğini söylediğini belirten Tekbaş, “Ancak bununla da bitmedi. Ambulansı kapının önüne koydum, hayvanlar için. Bu ambulansı yeri geldiğinde kullanmak istedim. Ancak bu sefer ambulansı gören komşularımız, ‘Biz bu ambulansı şikayet ederiz. Bu yasal değil’ dediler. Rahatsız oldular. Bakanlığa şikayet edeceklerini söylediler. Niye edeceklerse bilmiyorum ama böyle söylediler. Ondan sonra aracı söktük. Tekrardan sattık” dedi.

 

Yasalara uyulmuyor

Hayvanlara işkence edenlere karşı yasaların uygulanmadığını vurgulayan Tekbaş, “5999 Sayılı Kabahatler Yasası, Hayvan Hakları Yasası deniyor ama bu hiçbir zaman uygulanmıyor. Uygulanmadığı gibi de, ‘Yasalar delinmek içindir’ gibisinden bir tabir vardır ya bu yasada süzgeç gibi oldu. İsteyen kullandı, istemeyen kullanmadı. Belediyeler hiçbir zaman üzerine düşeni yapmadı” diye konuştu.

 

Bakan çok sinirlendi

Adana’da gördüğü Tarım Bakanı’na sokak köpekleri konusunu sorduğunu, bakanın çok sinirlendiğini vurgulayan Tekbaş sözlerini şöyle sürdürdü;

 

Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanı Adana'daydı. Bir dakikasını istedim. Çok sinirlendi. ‘Bir şey söyleyeceğim size’ dedim.  ‘Köpeklerin olayını soracağım’ dedim bakana. ‘Bana bunu sormayın. Bu meclisteki bir konu’ dedi.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Tekbaş:, Yapılacak, bir, farkındalık, kampanyası, ile, sorun, çözülür, , , , , , , , , , ,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı