301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
06 Aralık 2023 - Çarşamba 21:12 Bu haber 205 kez okundu
 
Binlerce yıllık tarihe ışık tutan antik kent için protokol
Binlerce yıllık tarihe ışık tutan antik kent için protokol
KÜLTÜR SANAT Haberi


Roma döneminin önemli kentleri arasında yer alan ve "Ölümsüzlük şehri" olarak bilinen Misis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılara, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından destek verilecek.

Adana'nın 27 kilometre doğusunda Ceyhan Nehri kenarında yer alan ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan antik kentte, Yüreğir Belediyesi tarafından hazırlanan "Ölümsüzlük Şehri Misis" projesi kapsamında 24 Eylül 2012'de başlatılan kazı çalışmaları sürerken, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından da destek verilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Adana Müzesi Başkanlığında, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Anna Lucia D'Agata, Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumundaki kazılarda onlarca tarihi esere ulaşıldı. 

Önemli yapılar gün yüzüne çıkarıldı
Özellikle Roma döneminin önemli kentleri arasında yer alan, Neolitik, Kalkolitik, Genç Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinden 7 bin yıl öncesine ait kalıntılar Çukurova tarihine ışık tuttu. Antik kentteki kale surları, stadyum, kervansaray ve tiyatro gibi önemli yapılar gün yüzüne çıkarıldı.

Toprağın altında gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserlerle günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, su kemerleri, hamam, su değirmeni, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları ve Havraniye Kervansarayı gibi yapıların, antik kenti ayrıca önemli kıldığı belirtildi.

 

İlk kazılar 1956–1959 yılları arasında yapıldı
Üzerinde şarkı ve türkülerin yazıldığı Misis’in simge merkezlerinden birisi olan antik kentle ilgili ilk araştırmalar 1956–1959 yılları arasında Prof. Dr. Helmut Teodor Bossert başkanlığındaki kazılarda yapılmıştı.

Asırlar boyu krallıkların, derebeyliklerin, padişahlıkların hüküm sürdüğü, ünlü Lokman Hekim’in bu topraklarda bulduğu "ölümsüzlük ilacını" köprüsünden geçerken Ceyhan Nehri’ne düşürdüğü efsanesinin anlatıldığı Misis'i dünyaya tanıtacak olan ‘Ölümsüzlük Şehri Misis' Projesi kapsamındaki kazılara devam edildiği bildirildi.

"Misis Antik Kenti çekim merkezi olacak"
‘Ölümsüzlük Şehri Misis' Projesi'ni yürüten Yüreğir Belediyesi'nin Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, kazı çalışmaların tamamlanmasıyla, Misis'in, Adana’nın kültürel anlamda yeni gözdesi ve cekim merkezi olacağını söyledi.

Dünya kültürel mirasına dahil edilecek olan bölgede bulunan tüm tarihi yapıların özgün yapısına kavuşturulacağını ifade eden Kocaispir, şöyle konuştu:

"Misis’deki arkeolojik kazılar 2012 yılından bu yana Yüreğir Belediyesi koordinatörlüğünde, Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Roma İtalyan Uluslararası Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi iş birliğinde devam etti. Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray restorasyonu tamamlanan çalışmalara ise salgın nedeniyle ara verilmişti. Ancak gelişmeler kazıların sonbaharda yeniden başlayacağını işaret ediyor"

Başkan Kocaispir, restaretör, arkeolog, sanat tarihçisi, filolog, heykeltıraş, ressam, topograf, fotoğraf sanatçısı ve üniversite öğrencilerinin katıldığı kazılarda çıkarılan bütün parçaların çok yönlü olarak araştırılıp yetkililere teslim edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Misis'e layık olduğu değeri kazandırmak için özel bir çalışma yapıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun gerekli onay ve izinleriyle koordineli olarak yürütüyoruz. Dolayısıyla çok kontrollü ve ciddi bir çalışma oluyor. Tüm bu çalışmaların sonunda Antik Kent Misis'i sadece Türkiye değil, dünya tanıyacak ve çekim merkezi olacak."

Protokol imzalandı
Yüreğir Belediyesi ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında ‘Misis Antik Kenti’nde devam eden kazı ve çevre düzenleme çalışmalarına destek verilmesine ilişkin ortak hizmet protokolü de imzalandı.

Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir ile Adana Müze Müdürü Mehmet Çavuş arasında imzalanan protokol ile Misis Antik Kenti kazı çalışmalarının tüm aşamalarında teknik, lojistik ve kurumsal iş birliği sağlanacak.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Binlerce, yıllık, tarihe, ışık, tutan, antik, kent, için, protokol,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı