301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
24 Mart 2021 - Çarşamba 18:29 Bu haber 1293 kez okundu
 
Eğitime ve şehre bir kadın eli
Eğitime ve şehre bir kadın eli
EĞİTİM Haberi


ÖZEL HABER; FATOŞ TEKBAŞ
Adana ilk kez heyecanlandı. Çukurova Üniversitesi’ne bir kadın eli değecek, bir kadın olarak farkını ortaya koyacak mı? Eski Rektör Mustafa Kibar yaklaşık 10 yıl Çukurova Üniversitesi’nde görev yaptı. İlk dönem kapılarını Adana ve medyasına açtı, sonra devamı hiç gelmedi. Çarpık kentleşmede Adana önde gidiyor, bu çarpık yapılaşmaya üniversiteden ne bir proje, nede akademisyen olarak bir çalışma yapıldı. Çukurova Üniversitesi nüfusu bir kasaba kadar, yoğunluğu olan bir eğitim kurumu. Balcalı Hastanesi, öğrenci, idari ve akademik personel giriş, çıkışlar neredeyse günlük 60 bini buluyor.


Prof. Dr. Meryem Tuncel Çukurova Üniversitene rektör olarak atanınca Adana’da büyük bir sevinç dalgası yarattı. Siyasi duruşunun MHP’ye yakınlığı olduğu ileri sürüldü. 
 Rektörlüğe atanmasıyla beklenti haliyle büyük oldu ve sorular peş peşe geldi. 
Çukurova Üniversitesi 1973 yılında kuruldu. Birçok rektörler gelip geçti. İz bırakanlar oldu, bırakmayanlar oldu. 1992 yıllarında üniversite kurucularından Mithat Özsan 16 yıl rektörlük yaptı. O dönemde üniversite şehir ile çok ilgili, birçok çalışma yaptırdığı biliniyor. Bunu en iyi bilen eski belediye başkanı Aytaç Durak’tır. 2013 Yılında Adana'ya katkılarından dolayı 'Adana'ya Güç Verenler' projesi kapsamında ödüllendirilmiştir. Daha sonraki yıllarda Üniversite Adana’dan hızla uzaklaşmıştır. 
Çukurova Üniversitesinde, eş, dost kayırması, yakınlarını işe alma, sınavlara girmeden, herhangi bir deneyimi ve tecrübesi olmadan atamalar yapmasıyla sık sık gündeme gelmiştir. Daha bu yakınlarda internet sitelerine düşen bir haberde, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Seyhan Tükel’in iki oğlunun üniversite kadrolarına yerleştirildiği iddiaları gündeme geldi. Oğul Kamil Tükel rektör değişiminden hemen önce Öğretim Görevlisi sınavını ilginç ALES puanıyla kazandığı haberleri düştü internet sitelerine… Nedense açılan bu sınava tek kişi girmiş ve o tek kişi alınmış. Çünkü akademisyenlerin söylediğine göre açılan kadroda belirtilen ilan koşulu kişiye özel olduğundan başka adayların başvuru yapması bile engellenmiştir. Bu rektör yardımcısı hanımefendi daha 2 binli yıllarda Dekan Yardımcılığı görevi esnasında türbanlı öğrencilere çok kaba davrandığı hatta fakülte kantinine bile almadığı ile ilgili uygulamaları olduğu bilinirken… ne gibi işleme tabi tutacaksınız, merakla bekleniyor? Bununla ilgili bir araştırma yapacak mısınız?  Bu sadece medyaya yansıyan bölüm.
***
Çukurova Üniversitesi’ne atamalarda, yönetimde tarafsızlık ilkesi benimsenip adalet gelecek mi, kutuplaşma ve ayrışma son bulacak mı? 
Ayrıca Doruk gazetesi olarak çevreye duyarlı ve hayvanların yaşam hakkına inanmış bir gazete olarak; Rektör Meryem Tuncel’e sormak isteriz… Yerleşik alanda sokak hayvanları için neler düşünüyor. Tıpkı özel üniversiteler gibi, öğrenciler arasında hayvansever timi kurmayı düşünüyor mu? Mustafa Kibar’ın bir vaadi vardı ve yerine hiç getirmedi.
Adana’da çarpık kentleşme, her geçen gün artan trafik yoğunluğu, yeşil bir kent için üniversite görüş belirtip, yol haritası belirleyecek mi? 
Siz nasıl bir rektör olmayı hedefliyorsunuz. Bu şehir sizin, yakınlarınız bu şehirde yaşıyor, sizde başarılı bir doktor ve akademisyensiniz, bunu bileğinizin hakkıyla aldığınızı biliyoruz. Kadın olarak, farkınızı ortaya nasıl koyacaksınız? 
Ayrıca Adana basını ile ne zaman buluşmayı düşünüyorsunuz?
Yerel gazetelerde, haftalık, aylık ve günlük gazete diye sizde ayrım yapacak mısınız? Mustafa Kibar döneminde bizlere görünmezlik uygulandı. Bu konuda da adil olacak mısınız? 
Bu haber aylık bir gazetede dile getirildi? Bizimde farkımız bu oldu Meryem Tuncel Hanım. 
***
Çukurova Üniversite’sinde ilk kadın rektörü olarak tarihteki yerini aldı.
İki haftada, görevi ve bir gün sonra mazbatasını teslim aldı. Sonra Adana Valisini ziyaret etti.
Ardından Balcalı hastanesin de incelemelerde bulundu. 


MERYEM TUNCEL KİMDİR? 
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde doğdu. İlköğrenimini ve ortaöğrenimini bu şehirde tamamladı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Daha sonra eğitimini tamamlamak için ABD'ye gitti. Dahiliye ve böbrek hastalıkları dallarında ihtisasını ABD'de tamamladı. ABD'nin en önemli ödüllerinden biri olan "Endowed Chair Ödülü"ne layık görüldü. Bu ödül nedeniyle çalıştığı üniversiteye 1 milyon dolar bağışlanmasının önünü açtı. 14 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çukurova Üniversitesi'ne rektör olarak atandı. 

Bu haber 31 Ağustos 2020 yılında Doruk Gazetesi'nde manşetten verildi.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Eğitime, ve, şehre, bir, kadın, eli,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı