301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
31 Mayıs 2021 - Pazartesi 18:24 Bu haber 384 kez okundu
 
Gök, Hurda Plastik Sektörüne Yönelik Dış Kaynaklı Saldırıyı Deşifre Etti!
Gök, Hurda Plastik Sektörüne Yönelik Dış Kaynaklı Saldırıyı Deşifre Etti!
EKONOMİ Haberi


Adanus Plastik Ambalaj Yönetim Kurulu Bşk. Bilal Nadir GÖK Yabancı Haber Ajanslarının Türk Geri Dönüşüm Sektörünü Hedef Alan Yayınlarının Perde Arkasını Deşifre Etti!

Türk ekonomisine ve sanayicisine yapılan saldırının arkasında AB medyası ve geri dönüşüm sektörümüzün Avrupalı rakipleri var.

Yüksek kapasiteli alım gücü olan Türk geri dönüşüm sanayisinin Avrupa hurda pazarına girişi Avrupa da hurda plastik pazarında dengeleri bozarak Avrupa’da fiyatların artmasına neden olmuştur. Bu durum Avrupalı plastik geri dönüşüm sanayicilerini oldukça rahatsız etmiştir. Sektörün yoğun işçilik ihtiyacı vardır. Bilindiği üzere Avrupa da işçilik maliyetleri ülkemize göre oldukça yüksektir. Avrupalı plastik geri dönüşümcüler yüksek işçilik maliyetleri ile 2-3 yıl öncesine göre oldukça pahalanan Avrupa’daki hurda plastik hammaddelerinden dolayı Türk Sanayicileri ile Dünyadaki geri dönüştürülmüş hammadde pazarında rekabet güçlerini büyük miktarda kaybetmiştir.
 


 
T.O.B.B, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na
Sunulmak Üzere Bir Mektup ve Durumun Özetini Yazdı

 Konu: 18.05.2021 tarihli Ticaret Bakanlığı etilen polimerlerin ithalatının yasaklanmasına ilişkin tebliğ hakkında.

Sn. Emine ERDOĞAN hanımefendi himayesinde Ülkemizde başlatılmış olan SIFIR ATIK PROJESİNE en büyük katkıyı gerçekte Ülkemizdeki PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİSİ vermektedir.
Sıfır Atık Projesinin en büyük Eksikliğinin ise her türlü evsel ve endüstriyel atıklarının Avrupa da ve Amerika da yıllardır uygulanmakta olduğu gibi Ülkemizde kaynağında kontamine olmadan ayrıştırılarak toparlanılamamasıdır.
 Çevresel Açıdan Bakıldığında;
Plastik geri dönüşüm sektörü Çevreyi kirleten taraf değil Aksine doğaya atılan plastik ambalaj atıklarını geri dönüştürüp kullanılır mamul madde haline getirdiği için Çevreyi en çok Temizleyen taraftır.
 Ülkemizde Geri dönüştürülmek üzere toparlanan plastik atıkların miktarı maalesef Resmi makamlara bir takım toplama ve ayrıştırma firmaları tarafından yanlış bildirilmiştir. Toplanılan ambalaj atıkları için bulunan veriler gerçekle alakası olmayan çok abartılmış yüksek rakamlardır.
 Şöyle ki; Bu miktarlar ülkemizde toplama ve ayrıştırma işleri yapan firmaların büyük çoğunluğu tarafından suiistimal edilmiştir. Bazı çevre ile alakalı vakıflardan ton başı ödenen toplama desteğini alabilmek için gerçek toparlanılan hurda miktarının en az 10 -15 katı şişirilerek toplanılmış gibi gösteren hayali resmi belgeler düzenlenmiştir. Resmi makamlar da gerçeği yansıtmayan bu belgelerdeki abartılmış yanlış bilgilerle doğal olarak yanıltılmıştır.
 Bundan dolayıdır ki Resmi makamlarda Ülkemizde toparlanan ambalaj atıklarının gerçekten çok fazla olduğu işlenilemediği toprağa gömüldüğü Algısı oluşturulmuştur. Bu durumun gerçekle alakası yoktur.
 Gerçek şudur ki; Ülkemizde toparlanılan her türlü hurda plastik atık toplamı ile sektörün bu günkü mevcut kapasitesin hammadde ihtiyacının maksimum Yüzde 10’unu karşılayabilmektedir.
Ayrıca Avrupa atıkları kaynağında ayrıştırma çok iyi yapıldığı için hem kontamine (Kontaminasyon; tehlikeli maddelerin (kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer ajanlar) insan vücuduna, eşyalara ve çevreye bulaşmasıdır.) olmamıştır, hem de orijinal mamul atıklarıdır. Türkiye’de bu kalitede atık çok azdır. Genelde geri dönüşüm mamul atığı ve kontaminasyonu fazla olan atıklardır.



İşin ilginci eğer biz gerçekten Avrupa’nın çöpünü ithal ediyorsak Avrupalı niye bunun derdine düşüyor? BBC, Greenpeace, Almanya basını kahroldular bizim çöpümüz Türkiye’ye gidiyor diye?  Bu kadar mı seviyorlar Türkiye’yi?  
 Plastik geri dönüştürülmüş hammadde üretilirken tüketilen Enerji ve doğaya salınan sera gazının miktarının, petrolden üretilen orijinal plastik hammadde üretilirken tüketilen Enerji ve doğaya salınan sera gazının yalnızca 8 de 1 i kadardır.
 Dünya içecek devi Coca Cola Şirketini resmi web sitesinden önümüzdeki 11 yıl içerisinde içecek şişe ve kutularında kullandıkları ambalaj malzemelerinin en az %50 oranında geri dönüştürülmüş materyallerden üretilmiş olacağını duyurmaktadır.
 Dünyaca ünlü dev tekstil markalarından Zara, Lc waikiki, Piere Cardin , Versace, Burberry, Adidas , Nike gibi markaların pek çoğu birleşerek Dünyamızdaki doğal kaynaklara olan baskıyı azaltma kararı almışardır. Tüm kumaş tedarikçilerine kullandıkları kumaşlarda orijinal elyafdan (PET ) yapılan iplikten daha pahalı olmasına rağmen % 25 oranında re jenere elyafdan yani geri dönüştürülmüş elyaf dan ( atık pet şişelerden ) yapılan iplik kullanılması zorunluluğunu getirilmiştir.
  Plastik geri dönüşüm sanayisi ülkemizdeki Atıl durumdaki atıkları geri dönüştürüp yeniden işlenebilir hammadde üretmektedir. Bir sonraki adımda ise geri dönüştürülmüş hammadde kullanarak nihai ürün üretmekte veya üreten firmalara hammadde üretilmesini sağlamaktadır.
 Plastik geri dönüştürülmüş hammadde kullanarak üretilen bazı mamuller : Otomotiv sanayinde kullanılan plastik aksamlar, plastik meyve sebze kasaları, tarımsal sulama boruları, her türlü tekstil ürünleri, spor ayakkabılar, ekonomimize yeniden kazandırarak önemli bir katma değer yaratmaktadır, ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırılmasını , cari açığın kapatılmasının desteklenmesine, ülkemizde istihdamın arttırılmasını sağlamaktadır.
 
Buradaki Amaç ; Dünyamızın Hızla artan bir nüfusu vardır. Bu nüfus artış hızından daha hızlı artmış ve artma eğiliminde olan doğal kaynaklara bağlı hammadde Talebi baskısı vardır. Dünyamızın doğal kaynaklarının bu talebi uzun süreli karşılayabilecek stoğu yoktur. Mümkün olduğunca her türlü hammaddeyi daha fazla dönüştürerek, Dünyamızdaki sınırlı miktardaki her türlü doğal hammadde kaynaklarımız üzerindeki tüketim baskısını azaltmaktır. ( pamuk , keten, kağıt ,plastik , petrol , demir, bakır, alüminyum gibi demir dışı diğer madenler.)

  Dünyada geri dönüşüme önemli destek ve teşvikler vardır. Geri dönüşümcüler her zaman her koşulda Dünyamızı kirleten değil temizleyen taraftır.
  Ancak Aşağıda belirtilen ekonomik nedenlerle kamu oyunda Avrupa nın çöpünü ithal edip çevreyi kirlettiğimiz algısı ilginç bir şekilde Yine Avrupalıların oluşturduğu bir lobi tarafından kamu oyunda oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu nun Gerçek nedeni tamamen ekonomiktir Çevresel açıdan aslı astarı yoktur. 

 Ekonomik Açıdan Bakıldığında ise;
Türkiye de kurulu plastik geri dönüşüm sanayisinin kapasitesi Avrupa da Almanya dan sonra ikinci Büyük kapasiteye sahiptir. Türkiye’deki plastik geri dönüşüm kapasitesi büyüklük olarak Dünyada Altıncı sıradadır.



 Plastik geri dönüşüm sanayisi ülkemizde her gün kapasitesini arttırarak hızla büyümekte olan yoğun ihracat yapan dinamik Bir sektörüdür. Bu hızlı büyüme ile Sektörün hammadde ihtiyacı da doğal olarak artmıştır.

 Ülkemizdeki Plastik geri dönüşüm sektörünün ihtiyacı olan hurda hammadde plastik Yerli hammadde kaynakları yetmediği için Yerli geri dönüşüm sanayicisi Dünya da en temiz, kaliteli, bol ve navlun açısından ülkemize en yakın plastik hurdanın bulunduğu Avrupa hurda plastik pazarından hammadde ihtiyacını karşılama yoluna gitmiştir.
 Yüksek kapasiteli alım gücü olan Türk geri dönüşüm sanayisinin Avrupa hurda pazarına girişi Avrupa da hurda plastik pazarında dengeleri bozarak Avrupa’da fiyatların artmasına neden olmuştur.

 Bu durum Avrupalı plastik geri dönüşüm sanayicilerini oldukça rahatsız etmiştir. Sektörün yoğun işçilik ihtiyacı vardır. Bilindiği üzere Avrupa da işçilik maliyetleri ülkemize göre oldukça yüksektir. Avrupalı plastik geri dönüşümcüler yüksek işçilik maliyetleri ile 2-3 yıl öncesine göre oldukça pahalanan Avrupa’daki hurda plastik hammaddelerinden dolayı Türk Sanayicileri ile Dünyadaki geri dönüştürülmüş hammadde pazarında rekabet güçlerini büyük miktarda kaybetmiştir.

Avrupalı Geri Dönüşümcüler Lobi Kurdu!
Avrupalı geri dönüşümcüler bir lobi kurarak Ekonomik olarak rekabet edemediği Türk plastik geri dönüşüm sanayicileri ile başta sosyal medya , bazı Avrupa TV kanalları, yazılı basını, Shell in yüzde 5 ine ortak olan sözde çevreci örgüt Greenpeace i ve ülkemizdeki bir takım yerli işbirlikçilerini de  finanse ederek yoğun bir şekilde hurda  ithalatının yasaklanması için kamu oyu oluşturulmaya başlanmıştır. Bu lobinin finanse ettiği bu gruplar Türkiye nin hurda plastik hammadde ithalatını yasaklatmak için  kamu oyunda gerçekle alakası olmayan Türkiye Avrupa nın çöpünü ithal ediyor Algısı oluşturarak Avrupa dan hurda plastik ithalatın yasaklanması amacı ile yoğun kampanyalar sonucu ithalat % 50 kota getirilmiştir.

İthalat Yasağı Avrupalı Geri Dönüşümcülere Yarayacak
Bu yasaklanma neticesi Avrupa daki hurda plastik hammadde fiyatları hızla düşerek 2-3 yıl önceki düşük seviyelere gelerek Avrupalı geri dönüşümcülerin ekmeğine büyük bir yağ sürülecektir. Oynanan tüm oyunun aslı astarı budur. Bu bilgiler Avrupa daki 3 büyük hurda ihracatsın dan ayrı ayrı teyit edilmiştir. Merkezi bürükselde olan Avrupa geri dönüşümcüler birlikleri resmi web siteleri  www.denuo.be  ve  www.plasticsrecyclers.eu dur.
Avrupalı Geri dönüşüm firmalarının dışında Petro kimya tesisleri de Türkiye de ki geri dönüşüm sanayicileri ile fiyat yönünden rekabet edemedikleri için hurda ithalatının kesilmesini istemektedirler.
Eğer Türkiye ithal hurdaya getirdiği kısıtlamayı kaldırmazsa sınıfına göre 80 -150 Euro ton a ithal edip içerde işleyerek geri dönüştürdüğümüz hurda plastik hammaddemiz yerine Sanayinin ihtiyacı olan plastik hammadde olarak  Petro kimya tesisleri tarafından üretilen ve ton başı maliyeti ortalama 1400 usd olan orijinal hammadde kullanılmak zorunda kalınacaktır.

Acil Önlem Alınmazsa Cari Açık Büyümesine Yol Açacak!
Buda ülkeden çok fazla döviz çıkışı demektir. Hurda plastik İthalatına konulan % 50 kota kaldırılmazsa Cari açığı hızla büyütecektir.
Plastik geri dönüşüm sanayinin hurda hammadde ithalatı, ihracatı ve ticaret dengesi aşağıda ki tabloda bilginize sunulmuştur.

Dönem İthalat İhracat Ticaret Dengesi
2018 112.507.202 $ 771.607.110 $ + 659.099.908 $
2019 113.120.916 $ 986.754.709 $ + 873.633.793 $
  2020 ilk 6 ay   63.851.666 $ 606.463.303 $ + 542.611.637 $

Kaynak : Tuik , Trademap, Pagder.

Oysa Yapmış olduğumuz plastik geri dönüştürülmüş hammadde ihracatı ile Ülke ekonomimizin Cari açığın kapanmasına büyük katkı sağlamaktadır.
Türkiye de Çevre bakanlığından lisans alan kayıtlı 1300 adet plastik geri dönüşüm sanayicisinin olduğunu. Bunun en az 3 katı lisans alamamış veya almak için uğraşan lisanssız geri dönüşüm sanayicisi vardır. Toplam Sektördeki irili ufaklı firma sayısı 5,500 – 6,000 adet civarındadır.

Plastik geri dönüşüm sektörü yaklaşık olarak  toplamda 500.000 kişiye dolaylı ve direk olarak istihdam sağlamaktadır. Bu istihdam ettiği kişilerin en az 400.000 kişisinin düşük eğitimli ve Düşük donanımlı personeldir.Yukarıda belirtilen ihracat ve istihdam rakamlarını sağlayabilmek için sektörün ülkemizde kurulu milyarlarca dolarlık sanayi yatırımı olduğu ayrı bir gerçektir.

Bu milli servetimizi “etilen polimerle ithalatını yasaklayarak” hammaddesiz bırakarak atıl duruma düşürmek ülke menfaatlerimize hem çevresel açıdan hem de ekonomik açıdan bakıldığında aykırıdır.

Sonuç Olarak;
Eğer etilen polimer hurda ithalatına getirilen yasak çok ivedi bir şekilde kaldırılmaz  ise ; Sektör mensupları elindeki hammaddeleri 1 ay içinde tüketecek ve yeniden hammadde bulamayacağı için kapanan fabrikalar, iflaslar, randımansız çalıştığı için yapmış olduğu yatırım kaynaklı uzun vadeye yayılmış borçlarını ödeyemeyen fabrikalar, işçi çıkışları , ihracatın düşmesi, sektörün cari açığa yapmış olduğu pozitif katkıda ortadan kalkacağı kaçınılmazdır.

İthalat yasağından dolayı hurda hammadde arzı olmayacağı için aradaki talebin döviz olarak 5-6 katı pahalı olan orijinal hammadde ile doldurulması kaçınılmaz bir zaruret olacaktır. Bu da hurda ithalatına getirilen yasak kaynaklı döviz çıkışındaki azalan her 1 birim dövizin çıkması yerine kıyasla orijinal hammadde alımı için ülkemizden 5-6 birim döviz çıkışı olacaktır.  Bunların hepsi ülkemize önemli ve kalıcı hasarlar verir.

Ülkemiz çıkarları ile hem çevresel hem ekonomik anlamda Çelişen bu kısıtlamanın ivedilikle Sektörümüzün telafisi mümkün olmayan zararlara maruz kalmadan kaldırılması ülkemiz,milletimiz,sanayicimiz ve sektörde emekçi çalışanlarımız için elzem ve ivedi bir zarurettir. Bu konuda hassasiyetlerinizi ve eğilimlerinizi bekler, saygılar sunarım. 20/05/2021
 
  
Saygılarımla,
Bilal Nadir GÖK
Adanus Plastik Ambalaj Yönetim Kurulu Bşk.
E mail : bng@adanusplastik.com.tr
ADANUS PLASTİK AMBALAJ GERİ DÖNÜŞÜM
Adres : Adana Organize Sanayi Bölgesi Vatan Cad. No:1 Sarıçam/ADANA

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Gök,, Hurda, Plastik, Sektörüne, Yönelik, Dış, Kaynaklı, Saldırıyı, Deşifre, Etti!,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı