301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
05 Mayıs 2024 - Pazar 21:14 Bu haber 167 kez okundu
 
Hıdırellez dileği ve duası nedir?
Hıdırellez dileği ve duası nedir?
KÜLTÜR SANAT Haberi


Hıdırellez Bereketin, umudun ve duaların buluştuğu bu özel gün insanlar tarafından merak ediliyor. Hıdırellez nedir? Hıdırellez dileği ve duası nedir? 2024 Hıdırellez ne zaman? gibi sorulara cevap arayan vatandaşlar araştırmaya başladı. İşte Hıdırellez ile ilgili merak edilenler...

Hıdırellez Nedir?

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan Hıdırellez, mevsimlik bayramların en önemlilerinden biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

 

Hıdırellez'in, 2010 yılında UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi'ne alınması için başlatılan çalışmalar sonucunda 2017 yılında listeye alındığı bilinmektedir.

 

Hıdırellez Ne Zaman? (2024)

Bu yıl, Hıdırellez 6 Mayıs'ta başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi saatine kadar devam edecek. Geleneklerin ve duaların bir araya geldiği bu özel bayram, toplumun bir araya gelmesine ve manevi değerlerin yaşatılmasına önemli bir katkı sağlıyor.

 

Hıdırellez Olayı Nedir?

Halk arasında Hızır'a dair inanışlar oldukça yaygındır. Hızır, abıhayatı içerek ölümsüzlüğe ulaşmış ve baharda insanlara yardım eden bir ermiş veya peygamber olarak kabul edilir. Mitolojide ve halk arasında Hızır'ın varlığına dair birçok farklı kanaat bulunsa da, genel olarak onun baharın tazelenmesini ve insanlara sağlık, şifa, ve bolluk getirdiği düşünülür.

 

Hıdırellez Gelenekleri Nedir?

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı, gül ağacı altında dilek dilemektir. Hıdırellez sabahı ilk iş, gül ağacının dibine giderek dileklerin kabul olması için dua etmektir. Ayrıca, Hıdırellez akşamı gül ağacına para asmak da yaygın bir uygulamadır. Bu paraların ertesi sabah geri toplanması ve yıl boyunca harcanmaması beklenir; çünkü Hıdırellez parası, kişiye darlık ve parasızlık yaşatmaz.

 

Hıdırellez Dilekleri Nedir?

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir.

 

Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.

 

Hıdırellez Duası Nedir?

Hıdırellez gecesi çeşitli amaçlarda birçok dua okunur. Bunlar arasında, dileklerin kabul olması için özel dualar da bulunmaktadır.

Hıdırellez gecesi farklı amaçlarda birçok dua okunur.

Dilek için "Bin bir adım bir adım

Allah bir adım adım

Kerim kerem Allah

Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah

La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin" duası okunur.

Hıdırellez duası

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin deryada erdim murada amin.

Dileklerin kabul olması için:

40 kere “Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS” okunur.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Hıdırellez, dileği, ve, duası, nedir?, , , , , , , , , ,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı