301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
19 Ocak 2024 - Cuma 15:34 Bu haber 218 kez okundu
 
LEONARDO DA VİNCİ ‘NİN DEHASININ SIRRI ŞAŞILIK OLABİLİR Mİ?
LEONARDO DA VİNCİ ‘NİN DEHASININ SIRRI ŞAŞILIK OLABİLİR Mİ?
KÜLTÜR SANAT Haberi


Leonardo da Vinci şaşılık Jama’da yayınlanan bir makale, Leonardo da Vinci ‘nin gözlerinin yanlış hizalandığı ve aynı anda aynı yere bakmadığı bir görme bozukluğu olan strabismus yani şaşılık sorunu olduğunu ileri sürüyor. Bu esnada da Vinci’nin sadece ressamlık konusunda değil, Aynı zamanda mühendislik, matematik, anatomi, biyoloji ve mimari gibi birçok alanda dudak uçuklatıcı sonuçlara imza atmış bir dahi olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Ortaya koyduğu her işte bir fark ve üstünlük gösteren sanatçının başarısının altında, Çoğunluktan farklı düşünme, farklı analiz etme ve farklı yorumlama kadar, Acaba nesneleri de herkesten farklı görüyor olması bir etken olabilir mi?
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci tartışmasız bir dâhiydi,

Ancak,

Onun benzersiz sanatsal vizyonu, belki de dünyayı birçok kişiden daha farklı görmesinin sonucu olabilir.

Jama’da yayınlanan bir makale,

Leonardo da Vinci ‘nin  gözlerinin yanlış hizalandığı,

Ve,

Aynı anda aynı yere bakmadığı bir görme bozukluğu olan strabismus, yani şaşılık sorunu olduğunu ileri sürüyor.

Bununla birlikte,

Araştırma ekibinin lideri görsel nörobilimci (visual neuroscientist) Christopher Tyler,

Bu bozukluğun sanatçının üç boyutlu görüntüleri düz tuval üzerine ekstra bir beceri düzeyiyle oluşturmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor .

Bilimsel Çalışmalar
Evidence That Leonardo da Vinci Had Strabismus
Christopher Tyler’ın JAMA Oftalmoloji dergisinde yayınlanan çalışmasında,

Aralarında Genç Vaftizci Yahya, Vitruvius Adamı ve sanatçının otoportresinin de bulunduğu altı farklı sanat eserini incelemiş.

Ayrıca Andrea del Verrocchio’nun Genç Savaşçısı gibi Leonardo da Vinci ‘yi model olarak kullandığı düşünülen diğer sanatçıların eserlerini de analiz etmiş.

Leonardo da Vinci Şaşı Mıydı?
Şaşılık durumunda kişinin gözleri farklı yönlere bakıyor gibi görünür. Leonardo da Vinci ‘nin kendi portrelerindeki gözlere, Ve, Modellenen diğer sanat eserlerine bakılırsa, onun aralıklı şaşılık (Intermittent Strabismus) yaşadığı muhtemel görünüyor. şaşılık
Bilim insanlarının araştırmalarında vardığı sonuç,

Da Vinci ‘nin gözlerini gevşettiğinde gözlerinden birinin dışarı doğru kaydığı,

Ancak,

Odaklandığında ise muhtemelen gözlerini hizalayabildiği şeklinde oldu.

Çünkü,

Portreler ve heykellerdeki bakışlar yanlış hizalanmış gibi görünüyor; sanatçının sol gözü sürekli olarak aynı açıyla dışarı doğru kayıyor.

Leonardo da vinci “Bilimsel kanıtlar, Sanatçının aralıklı ekzotropya (bir gözün zaman zaman dışa doğru dönmesi) sorunu olduğunu, Ve, Bunun sonucunda sadece tek gözü kullanarak monoküler görüşe geçme becerisine sahip olduğunu gösteriyor”
Şaşılık Sanatını Nasıl Etkiledi?
Uzmanlar bu sağlık sorununun bir dezavantaj olmadığını, Bilakis, Bir ressam için oldukça uygun bir durum olduğunu belirtiyor. Çünkü, Dünyaya tek gözle bakmak, çizilen veya boyanan iki boyutlu görüntü ile doğrudan karşılaştırmaya olanak tanır. Bir başka deyişle, Ressamlar üç boyutlu gördüğü bir dünyayı, Kâğıda ya da tuvale dökerken iki boyuta indirgemek zorundadır. Oysaki, Leonardo da Vinci zaman zaman iki boyutlu görüp, gördüğü gibi de resmediyordu. Sonuç olarak bu durum, Sanatçının derinliği en doğru şekilde tasvir etmesine şüphesiz yardımcı olmaktaydı.
Vincent van Gogh’un Görme Sorunu
Leonardo da Vinci, vizyon araştırmacılarının üzerinde çalıştığı tek sanatçı değil… Örneğin, “Van Gogh‘un Sarı Dönemi” olarak bilinen süreçte yaptığı resimlerde, Sarı ağırlıklı canlı renkleri epilepsi tedavisi için aldığı bir ilacın yan etkisi olabileceği güçlü iddialar arasında yer alıyor. Çünkü, O dönemde epilepsi nöbetlerini engellemek için yüksük otu bitkisinden elde edilen “digitalis” kullanılıyordu. Ve, Dijitalisin en iyi bilinen yan etkilerinden birisi sarı görme (xanthopsia) ‘dir. Bu grup ilaçlar günümüzde epilepsi için olmasa da bazı kalp hastalıklarında hala kullanılmaktadır. Sonuç olarak, Digitalis van Gogh’un epilepsi tedavisinde pek bir işe yaramamış olsa da, Sanatsal üretimine katkı sağlamış olması muhtemeldir.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: LEONARDO, DA, VİNCİ, ‘NİN, DEHASININ, SIRRI, ŞAŞILIK, OLABİLİR, Mİ?,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı