301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
17 Ocak 2024 - Çarşamba 15:24 Bu haber 133 kez okundu
 
USTA huzurlarınızda!
USTA huzurlarınızda!
KÜLTÜR SANAT Haberi


Çukurova Gazetecilern Cemiyeti üyesi, foto muhabiri, kameraman, yazar Yüksel HANÇERLİ’nin hayatını anlatan “Usta” belgeseli seyirci ile buluştu. Yönetmen Hüseyin BALTACI tarafından hazırlanan Usta belgeselinin prömiyeri 13 Ocak 2024 günü saat 18.00’de Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği Salonu’nda yapıldı.

Daha önce ‘Sinemacı Sabri’, ‘Kuşçu Aykut’ ve ‘Çelik Sineması’ ve ‘Arasta’ belgesellerini hazırlayan fotoğraf sanatçısı Hüseyin Baltacı son belgeseli “Usta” için araştırmaların 2021 yılında, çekimlerin ise 2022 yılı Kasım ayında başladığını söyledi.

Baltacı; “Yaşama değer katan insanları yaşarken onurlandırma fikri ile yola çıktık. Girit Mübadili bir ailenin çocuğu olan H. Yüksel Hançerli, küçük yaşta tanıştığı fotoğraf makinası ile hayallerinin peşinde koyduğu hedeflere koşan ve ilham verici öyküsü olan bir usta. Hem Adana hem de Türkiye için çok önemli bir kültür insanı olduğunu düşündüğümüz Yüksel Hançerli’nin, yaptığı her işte en iyisini hedefleyen, farklılık yaratan ve öğretici özelliği olması nedeniyle belgeselimize “Usta” adını verdik” dedi.

Yerel ve ulusal gazetelerde foto muhabiri olarak çalışmaya başlayan Yüksel Hançerli, TRT’nin Akdeniz Bölgesi’ndeki ilk kameramanı olarak sürdürdüğü meslek hayatında Adana ve Türkiye tarihinde önemli olan birçok olaya tanıklık etti.

44 dakikalık tek bölüm halinde hazırlanan “Usta” belgeselinin kurgusunu, belgeselin danışmanlığını da üstlenen Soner Sevgili yaptı. Belgeselde sanat danışmanlığını Tannur Arat Sevgili, müziğini Ömer Ahunbay (Jingle House), afiş tasarımını Sezen Özyıldız Aşkın, İngilizce çevirilerini Merve Şanlıdağ yaptı.

 

YÜKSEL HANÇERLİ KİMDİR?

Zorunlu Göç (Büyük Mübadele) sonucunda Çukurova Bölgesine yerleştirilen Girit Mübadilleri Zekiye (Tuğrul) ve İbrahim Hançerli’nin çocuğu olarak 1948 yılında Adana’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi doğduğu şehirde tamamladı. 

Babası İbrahim Hançerli Adana’nın en eski fotoğrafçılarından olduğu için fotoğraf makinası ile çok küçükken tanıştı. Gazeteciliğe lise yıllarında 1967 yılında yerel yayınlanan Çukurova gazetesinde başladı. Daha sonra Tercüman ve Akşam gazetelerinin Adana bürolarında çalıştı. Gündüz okulda, diğer zamanlar ise haber peşinde koştu.

1968 yılında yüksek öğrenim için İstanbul’a gitti. Gazetecilik Yüksek Okulu’nda okurken Akşam gazetesinde foto muhabirliğine devam etti. Polis-adliye, spor ve magazin olmak üzere her dalda gazetecilik yaptı. 

Yedek subaylıktan sonra TRT sınavlarına girdi. 2.500 kişi arasından seçilen 11 kişi içerisinde haber kameramanı olarak işe başladı. Kısa bir süre Ankara’da çalıştıktan sonra Adana’ya tayin oldu ve böylece Akdeniz’in ilk resmi Kameraman’ı unvanını aldı. 

Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Kenan Evren, Turgut Özal, Rauf Denktaş ve Meclis Başkanlarının yurtiçi ve yurtdışı gezilerini TRT adına izledi.

1980 Moskova Olimpiyatları’nda TRT kameramanı olarak görev yaptı.

Türkiye’de ilk defa TRT verici istasyonlarından haber merkezine video görüntüsü aktarmayı başardı.

Bu nedenle TRT Genel Müdürlüğü tarafından tak ile onurlandırılırken Günaydın Gazetesi TV Özel Ödülü’nü aldı. Çeşitli defalar Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın kameramanı seçildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Ödülü’ne layık görüldü. 

1990 yılında TRT Çukurova Bölge Haber Müdür Yardımcısı oldu. 1997 yılında emekliye ayrıldı.

Sürekli basın kartı sahibi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Çukurova Girit Mübadilleri Derneği Kurucu ve Onursal Başkanıdır.

Evli ve iki çocuk babasıdır. Emekli olduktan sonra bu kelimenin ona uygun olmadığına karar verir. Adana’nın en eski fotoğrafçılarından babası Giritli İbrahim Hançerli’nin geniş arşivini değerlendirmeye çalışır. Önce sergiler sonra fotoğraf ağırlıklı kitaplar ve mübadele ile ilgili yaşanmış hikayeleri belgesel tarzda derler. Giritli Mübadillerin Son Durağı Çukurova – Parçalanmış Ailelerin Öyküsü isimli 40 dakikalık belgesel film yaptı. 

Yayınlanmış Kitapları

1 - 1930- 1950 Adana Fotoğrafları  

2 - Yüksel Hançerlinin Objektifinden 1970 İstanbul

3 - Giritli Mübadillerin Son Durağı Çukurova- Parçalanmış Ailelerin Öyküsü-1

4 - 1930’dan Günümüze Adana Fotoğrafları-2  

5 - Adana’dan Eğitim Manzaraları

6 - Girit Mutfağının Çukurova’daki İzleri 

7 - Babam ve Amcam Giritli Öksüzler Parçalanmış Aileleri Öyküsü-2

8 - Yüksel Hançerlinin Objektifinden İstanbul 1968  

9 - Bitmeyen Aşk Girit Parçalanmış Aileleri Öyküsü-3 

10 - Mübadil Torunları Buluşuyor

11 - 1968’den Bugüne Anılarım 

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: USTA, huzurlarınızda!,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı