301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
27 Eylül 2026 - Pazar 18:39
 
KARABAT: “ŞİRKETLER FABRİKAYA DEĞİL, FAİZE YATIRIM YAPIYOR”
KARABAT: “ŞİRKETLER FABRİKAYA DEĞİL, FAİZE YATIRIM YAPIYOR”
SİYASET Haberi


Yeni Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 50 büyük şirketin altı aylık finansallarında faiz geliri ve tahsilatının 100 milyar TL’yi aştığını belirterek iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi: “Türkiye’de üretmekten çok paranın etrafında pozisyon almak kazandırıyor.”

 

Yeni Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, X hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’de üretim yatırımlarının yerini finansal getirinin aldığını açıkladı. Büyük şirketlerin faiz gelirlerine dikkat çeken Karabat, “Fabrika kurmak yerine parayı finansal araçlarda değerlendirmek daha cazip hale geldiyse, bunun sorumlusu bu ekonomik düzeni kuranlardır” dedi.

 

“50 ŞİRKETİN FAİZ GELİRİ VE TAHSİLATI 100 MİLYAR TL’Yİ AŞIYOR”

Karabat, 50 büyük şirketin ilk altı aylık finansallarını incelediklerini belirterek faiz geliri veya faiz tahsilatı olarak kaydedilen toplam tutarın 100 milyar TL’yi aştığını ileri sürdü. Açıklamasında THY’nin nakit akışında yatırım faaliyetleri altında 33,5 milyar TL alınan faiz bulunduğunu; Turkcell’de 7,4 milyar TL, Ereğli Demir Çelik’te ise 3,1 milyar TL faiz geliri görüldüğünü aktardı.

 

Bu şirketlerin faiz getirisi sağlayabilecek yaklaşık 500 milyar TL finansal varlığı olduğunu söyleyen Karabat, söz konusu tutarın petrokimya, otomotiv ve güneş enerjisi teknolojileri yatırımlarına yönelmesi halinde üretim ve istihdam yaratılabileceğini savundu.

 

“ÜRETİMİN ÖNÜNÜ AÇACAK DÜZEN KURULMALI”

Şirketleri değil, yatırım kararlarını şekillendiren ekonomi politikalarını eleştirdiğini vurgulayan Karabat, “Şirket elindeki parayı en yüksek getiriyi sağlayacak yerde değerlendirir. Bir ülkede fabrika kurmak, makine almak, kapasite artırmak yerine finansal araçlara yönelmek bu kadar cazipse, üretim ekonomisi nasıl güçlenecek?” ifadelerini kullandı.

Karabat, yüksek faiz, sıcak para hareketleri ve carry trade işlemlerinin kısa vadeli kazancı öne çıkardığını söyledi. Fon piyasasındaki gelişmelerin de tasarruf sahiplerinin güvenini sarstığını belirterek düşük fiili dolaşımlı hisseler, olağan dışı fiyat hareketleri ve likidite sorunlarına dikkat çekti. Bazı siyasi isimlerin fonlardan kazanç sağladığı yönündeki iddiasını da yineledi.

Kayıt dışı ekonomiye de değinen Karabat, vergisini ödeyen ve çalışanını kayıtlı istihdam eden işletmelerin artan maliyetler karşısında zorlandığını ifade etti. “Türkiye’de üretmekten çok paranın etrafında pozisyon almak kazandırıyor” diyen Karabat, Yeni Parti olarak üretimin kazandırdığı, gençlerin emeğiyle gelecek kurabildiği ve tasarruf sahiplerinin kurumlara güvenebildiği bir ekonomik düzen hedeflediklerini söyledi.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: KARABAT:, “ŞİRKETLER, FABRİKAYA, DEĞİL,, FAİZE, YATIRIM, YAPIYOR”,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı