301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
19 Mayıs 2024 - Pazar 23:23 Bu haber 535 kez okundu
 
Nihat Köse: Veterinerlerin özlük hakları iyileştirilmeli
Nihat Köse: Veterinerlerin özlük hakları iyileştirilmeli
SAĞLIK Haberi


Adana Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ve Tarım Komisyonu Üyesi Adana Milletvekili Ayhan Barut’u ziyaret ederek veteriner hekimlerin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda dosya sundu.

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, beraberinde Genel Sekreter Üzeyir Can, Yönetim Kurulu Üyeleri; Şayup Ay ve Gazi Polat ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Tarım Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ve Tarım Komisyonu Üyesi Adana Milletvekili Ayhan Barut’u ziyaret etti.

İlkhaber Gazetesi'nden Serhat ŞANLI'nının haberine göre;  Ziyarette veteriner hekimlerin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda dosya sunan Adana VHO Başkanı Nihat Köse, gazetemize ziyaretleri hakkında konuştu. Nihat Köse, yıllardır kaybettikleri tüm haklara rağmen, hayvan sağlığının ve refahının korunması, halk sağlığı için vazgeçilmez olan koruyucu hekimlik, güvenli ve sağlıklı hayvansal gıda alanlarında fedakârca çalıştıklarını söyledi.

Köse, “Aldığımız risklere ve yıllardır süren sabırlı bekleyişimize rağmen ücretler ve özlük hakları açısından mesleğimizin uğradığı haksızlık ve değersizleştirme devam etmektedir.  Farklı meslek gruplarına yapılan düzenlemelerde kapsam dışı bırakılırken öne sürülen mazeretler ciddiyetten uzak, adeta maksatlı bir hal almıştır” dedi.

 

Veteriner hekimlerin özlük haklarının iyileştirilmesine dikkat çeken Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse şu açıklamalara yer verdi;

“Mesleğimiz başta salgın hastalıklar olmak üzere gelecekte gezegenin en önemli sorunları olarak gösterilen, iklim değişikliği, gıda yetersizliği, antimikrobyal direnç, biyoterörizim gibi sorunların çözümünde en stratejik meslek olarak görülmektedir.

Ancak veteriner hekimler sağlık sınıfında olmasına rağmen 2018, 2022 ve 2023 yıllarında doktor ve diş hekimlerine emeklilikte ek ilave haklar verilirken sağlık çalışanı olan veteriner hekimler kapsam dışı bırakılmıştır. 657 sayılı kanunun 36. Maddesine göre sağlık hizmetleri sınıfında olmasına rağmen, kamu veteriner hekimleri yaklaşık son 30-35 yıldır her geçen gün hak kayıpları yaşamaktadır.

 

Ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar veteriner hekimleri sağlık meslek mensubu olarak kabul ederken 22.05.2014 tarih ve 29007 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş Ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte veteriner hekimler sağlık meslek mensubu olarak sayılmamıştır. Bu yönetmeliğe veteriner hekimlerinde sağlık meslek mensubu olarak eklenmesi gerekmektedir.

 

Mevcut durumda veteriner hekimlik, gerek mevzuat gerekse çalışma şartları açısından stratejik öneminin gerektirdiği şartlardan çok uzaktadır. Vakit geçirilmeden Bakanlık yapısı, mevzuat ve çalışma şartları ve özlük haklarına ilişkin düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

 

Acılarını dilleriyle değil ancak sesleri ve bakışlarıyla anlatabilen hayvanların dertlerini dindiren, sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve neticede sağlıklı nesillerin yetişmesine öncü olan, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, hayvansal üretim, hayvan refahı, biyoteknoloji, biyogüvenlik, çevre sağlığı ve veteriner halk sağlığı ile üretimden tüketime, kadar olan gıda kontrolünün bütün halkalarında var olan veteriner hekimlerin saygın bir kurumsal yapının mensubu olduklarını bir kez daha vurgulamak istiyoruz..

 

Ayrıca unutulmamalıdır ki, veteriner hekim tarafından muayene edilmemiş hayvandan elde edilen her türlü gıda sağlıksızdır. Çünkü hayvan hastalıklarını bilen bizleriz. Sağlıklı gıda sağlıklı hayvandan elde edilir. Bu bir gerçektir. Hayvan Sağlığı konusunda karar vermeye yetkili tek meslek de bizim mesleğimizdir.

Bugün Dünya’da ‘Tek sağlık’ konseptiyle insan sağlığı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği gibi konular birbirinden ayrılmazken ülkemizde ‘Sağlık Personeli’ olarak hekim unvanında Tabip, Diş Hekimi ve Veteriner Hekim varken sağlık personeline yapılan iyileştirmede fiili Hizmet Emeklilik Hakları vs. Veteriner Hekimler ayrı tutulmuşlardır. Bu konuda düzeltilme yapılması gerekir.

 

Yakın zamanda sağlık bakanının sağlık çalışanlarının ek göstergesinin 6400’e çıkarılmasına yönelik açıklaması ve ardından teknik sınıf olan mühendisler için meclise verilen maaş iyileştirmesi teklifine veteriner hekimler olarak sevindik. Ancak gelenek bozulmamış, adeta üvey evlat muamelesi gören veteriner hekimler yine görmezden gelinmiştir.

 

Bundan 70 yıl önce ne kadar zor ve riskli olduğu fark edilerek Fiili hizmet zammı süresi verilerek hizmetlerinin özgünlüğü belirtilmiştir. 8/6/1949 Tarih ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu 32’nci Madde 3 g  (Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatında vazife gören memur ve hizmetlilerin; Zirai Mücadele ve zirai karantina teknik ve idari işleri ile salgın, bulaşıcı, paraziter hayvan hastalıklarıyla mücadele işlerinde… diye devam eden) fıkrasında 2 ay fiili hizmet süresi zammından faydalanır denilmiştir.

Bu kanunda yapılan değişikle de yine veteriner hekimlere yılda 2 ay fiili hizmet zammı öngörülmüş ancak 2006/111 esas ve2006/112 karar ile iptal edilerek 70 yıldır aldığımız fiili hizmet zammı sonlandırılmıştır.

Veteriner hekimler, 657 sayılı kanun ile diğer ilgili mevzuatta göre sağlık sınıfında olmalarına bu sınıfa yapılan iyileştirmelerde yararlanamamakta, mühendislere yapılan iyileştirmelerde de teknik hizmetler sınıfında sayılmadığı için yararlandırılmamaktadır. Veteriner hekimlerin yoğun olarak görev yaptığı Tarım ve Orman Bakanlığında bir yıl fazla okumalarına ve benzer işleri yapmalarına rağmen mühendislerden düşük maaş almaktadırlar.

 

Halbuki veteriner hekimlerin ülkemize kattığı ekonomik değerler bir yana, insan sağlığı için vazgeçilmez olan koruyucu hekimlik, güvenilir ve yeterli gıdaya erişim ile hayvan sağlığı/refahı, çevre sağlığı gibi hayati alanlarda kamuda fedakarca hizmet üretmektedirler. Alınan risklere ve yıllardır süren sabırlı bekleyişe rağmen ücretler ve özlük hakları açısından mesleğimizin uğradığı haksızlık ve değersizleştirme devam etmektedir.

 

Veteriner hekimler olarak aşağıda belirtiğimiz düzenlemelerin bir an önce yapılmasını talep etmekteyiz. Taleplerimiz: Sağlık sınıfına yapılan iyileştirmelerin tamamından kamuda çalışan veteriner hekimler de yararlanmalıdır. Veteriner hekimlerin de ek göstergesi 6400 olmalıdır. Fiili hizmet zammı hakkımız iade edilmelidir.

 

2018 yılına kadar tabipler, diş tabipleri ve veteriner hekimler aynı maaşı alırken, 2018 yılında emekli sandığı kanununda yapılan bir değişiklikle tabip ve diş tabiplerine ek ödeme yapıldı. Veteriner hekimler bundan yararlandırılmadı.

 

Ayrıca çalışan veteriner hekimler özel hizmet tazminatı, ek ödemeleri ve arazi tazminatı yetersizdir. Öğrenimleri 5 yıl olmasına rağmen aynı bakanlıkta çalışan mühendis ve diğer mesleklerde az ücret almaktadırlar.

 

Emekli veteriner hekimlere de ek sağlık ödemesi yapılmalıdır. Veteriner hekimlerin ek ödemesi artırılmalıdır. Veteriner hekimlerin özel hizmet tazminatı artırılmalıdır. Veteriner hekimlere de arazi tazminatı verilmelidir.  Veteriner hekimlere büyük proje tazminatında yararlandırılmalıdır.  El emeği ücreti bakanlık tarafından tahsil edilmeli tarifesi güncellenmelidir.”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Nihat, Köse:, Veterinerlerin, özlük, hakları, iyileştirilmeli, , , , , , , , , , ,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı