301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
22 Kasım 2024 - Cuma 21:45 Bu haber 15 kez okundu
 
Gürer: “Et fiyatı yem fiyatına bağlı”
Gürer: “Et fiyatı yem fiyatına bağlı”
SİYASET Haberi


Gürer: “Gübre ve Yem Fiyatlarındaki Artış Tarımı Tehdit Ediyor”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hayvan ithalatı için talimat verdim” sözleri üzerinden değerlendirdi. Hayvan ithalatı,Et ithalatı 14 yılda artarak geldi sorunlar bitmedi.Sorun çözülmedi.Yemin %50 sübvanse ederek sorunlar açılır.Et ucuzlar” dedi.Gürer, “Ülkemizde tarımın sorunlarını yerinde gidip görerek tespit ediyoruz ve bunları siyasi iktidara iletiyoruz.” diyerek konuşmasına başladı.

 

İTHALAT İLE SORUN ÇÖZÜLMÜYOR

Cumhurbaşkanı’nın Uruguay ve Brezilya’dan hayvan ithal edilerek et fiyatlarının düşürüleceğine yönelik açıklamalarını eleştiren  Ömer Fethi Gürer, bu politikanın sürdürülebilir olmadığını belirterek, “14 yıldır AKP iktidarları, et fiyatlarını düşürmek için ithalat yoluna başvuruyor. Ancak ithalatla bu sorun ortadan kalkmıyor, aksine sürekliliği devam ediyor. Çünkü teşhisi yanlış koyuyorlar. Sorunun çözümü, besicilik yapanları desteklemekten geçiyor. Ahır giderlerini azaltmadan ve yem fiyatlarını sübvanse etmeden ne et fiyatlarını düşürebilirsiniz ne de ithalatı bitirebilirsiniz.” diye konuştu.

Gürer, 2024 yılının ilk dokuz ayında 61.303 ton et ithalatı yapıldığını ve bunun için 392 milyon 846 bin dolar ödendiğini açıkladı. Aynı dönemde 276.233 adet sığır ithal edildiğini ifade eden Gürer, son iki yılda toplam ithalatın 1 milyon 200 bin büyükbaşa ulaştığını vurguladı. Ancak tüm bu ithalata rağmen et fiyatlarının düşmediğini belirterek, “Cumhurbaşkanlığı’nın 2024 yılı bütçe hedeflerinde kırmızı et üretimi 1 milyon 727 bin ton olarak öngörülmüştü. Ancak yıl sonu tahmini 2 milyon 41 bin tona yükseltildi. Bu durumda 314 bin ton et ithalatı yapılacağı görülüyor. 2025 yılı tahminlerinde ise et üretim miktarı 1 milyon 764 bin ton olarak öngörülürken 2 milyon 328 bin tona çıkarıldı. Bu da 564 bin ton açığın ithalatla kapatılacağını gösteriyor.”dedi.

 

“YEM FİYATLARI YÜKSELİYOR, KESİM FİYATLARI ARTIYOR”

Hayvan ithalatının Et ve Süt Kurumu tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, besicilerin bu kurumun faaliyetlerinden olumsuz etkilendiğini dile getirerek, “Besiciler, Et ve Süt Kurumu’nun devreye girdiği günden beri fiyatların arttığını belirtiyor. Yem fiyatlarının yükselmesi, ahır giderlerinin artması gibi sorunlar önlenmediği için karkas etin kesim fiyatı son bir ayda yüzde 15 oranında artış gösterdi. Bu da doğal olarak tüketiciye en az yüzde 30’luk bir zam olarak yansıyacak.” diye konuştu.

Gürer, buzağı desteğinin yetersizliğine de dikkat çekerek, “Buzağı için verilen 1000 lira destekle sadece iki torba yem alınabiliyor. Üretici, bu desteklerle maliyetlerini karşılayamıyor ve zarar ediyor. Sonuç olarak ya hayvancılığı bırakıyor ya da kesime gönderiyor.” dedi.

 

“ÇİFTÇİLER DESTEKLERİN ZAMANINDA ÖDENMESİNİ İSTİYOR”

Tarım desteklerinin geç ödenmesine ilişkin çiftçilerden gelen şikayetlere değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir çiftçinin mektubundan şu ifadeleri aktardı:“2-3 yıldır Ekim ayında ödenmeye başlanan mazot ve gübre desteği, bu yıl 2025’in Mart ve Nisan aylarına ertelenecekmiş. Biz çiftçiler zordayız. Her şeyi cepten ödüyoruz. İktidar, ‘ekilmeyen arazi kalmasın’ diyor ama destekleri zamanında ödemiyor. Geç ödenen destekler enflasyon karşısında pula dönüyor. Bizler, Ekim döneminde desteklerin ödenmesini istiyoruz.”

Gürer, 2025 yılı için tarıma ayrılan destek bütçesinin 135 milyar lira olduğunu ancak Tarım Kanunu’nun 21. maddesine göre bu rakamın 615 milyar lira olması gerektiğini belirtti. “Çiftçi hak ettiği desteği alamıyor. Geç ödenen destekler de enflasyon karşısında değerini yitiriyor.” dedi.

 

“TARIM POLİTİKALARI YENİDEN PLANLANMALI”

Desteklerin yetersizliği ve yanlış politikaların çiftçileri üretimden uzaklaştırdığını ifade eden Gürer, gübre fiyatlarının artışına da dikkat çekerek, “DAP gübrenin ton fiyatı yılbaşında 18 lira 350 kuruşken şu anda 23 lira 53 kuruşa yükseldi. Üre gübre ise yılbaşında 12.600 lirayken şu an 15.250 liradan satılıyor. Çiftçinin ihtiyacı olan gübrelerin fiyatı sürekli artırılıyor. Destekler zamanında verilmediği için çiftçi maliyetlerini karşılayamıyor ve zor durumda kalıyor.”

Gürer, son olarak çözüm önerilerini sıralayarak şunları söyledi: “İthalata dayalı bu politikalar sürdürülemez. Üreticiye yönelik destekler artırılmalı ve zamanında ödenmelidir. Besicilerimiz ve çiftçilerimiz desteklenmeden, maliyetler düşürülmeden, üretimi artıracak bir planlama yapılmadan bu sorunlar çözülmez. Çiftçinin yanında olunmalı, üretici korunmalı.”

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Gürer:, “Et, fiyatı, yem, fiyatına, bağlı”,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı