301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Yazı Detayı
26 Ekim 2024 - Cumartesi 23:20 Bu yazı 53 kez okundu
 
TikTok iyi mi, kötü mü?
Fatih TEKBAŞ
adanadoruk01@gmail.com
 
 

Sosyal medyada benimde hesaplarım var. Ben gazeteci ve aynı zamanda amatör sanatçıyım. Bana göre her şeyi sansürsüz veren Tiktok’ta denetim yok!

Atış serbest.

Kim kime dum duma…

Aynı zamanda para da kazanılıyor.
Sırf ilgi çekmek için acayip klas videolar yayımlanıyor. Atatürk hakkında ipe sapa gelmez düzmece videolar yayımlanıyor.
Bazı içerikler toplum ahlakını sorgular hale getiriyor.
Filitre şart. 
Bu sosyal mecrada yaş sınırı da yok!
***
MÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık şunları söylüyor;  "Çocukların uygunsuz içeriklerle karşı karşıya kalmaması adına TikTok uygulamasının ayarlar sekmesindeki dijital refah özelliğindeki kısıtlı mod seçeneği mutlaka kullanılmalı ve bir nebze de olsa içerikler filtrelenmelidir" uyarısını yaptı. Kırık, bu gibi platformların çocuklar ve gençlerde yaratabileceği olumsuzluklar hakkında bilgiler verdi.
Herkes bir şeyler söylüyor, uzmanlar Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkede yaygın kullanılan ve sosyal medya uygulamaları arasında popüler hale gelen "TikTok"a karşı aileleri ve gençleri sürekli uyarıyor. 
Daha çok müzik videolarının dudak eşleştirilmesi ile seslendirilmesi ve bunlara klip çekilmesi temeline oturtulan "TikTok" gibi uygulamaların, en fazla genç ve çocuklar tarafından kullanıldığına dikkati çeken uzmanlar, bağımlılık yapan bu uygulamalarda küfür ve argo kullanımı, şiddet, cinsellik, çıplaklık, uyuşturucuya teşvik, siber zorbalık ve cinsel istismarın da had safhaya ulaştığına işaret etti.

Terör örgütlerini övücü video ve içeriklerin de son dönemlerde "TikTok"ta giderek arttığını aktaran uzmanlar, çocuk ve gençler başta olmak üzere toplumun milli ve manevi değerlerini zedeleyen uygulamaya karşı aileleri ve gençleri uyarıyor. 
Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık’a görede,  Çin'de geliştirilen TikTok'un, komik ve eğlenceli video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra kullanıcılarına canlı yayın olanağı da tanıyan sosyal medya uygulaması olduğunu söylüyor.
Facebook'un en büyük rakibi olan ve dünyada ayda yaklaşık 500 milyon kişinin kullandığı "TikTok" uygulamasına karşı ailelerin, gençlerin ve çocukların dikkatli olması gerektiğini belirten Kırık, "TikTok'un video içerikleri ve yorumlar incelendiğinde ne yazık ki küfür ve argo kullanımı, şiddet, cinsellik, çıplaklık, uyuşturucuya teşvik, siber zorbalık ve cinsel istismar had safhaya ulaşmıştır. Terör örgütlerini öven türden video ve içerikler de son dönemlerde TikTok'ta giderek artmaktadır. Bu tarz uygulamalar hem çocuklarımızın hem de toplumun milli ve manevi değerlerini zedelemektedir. Bu konuda aileler ve gençler çok dikkatli olmalı." Diyor ama denetim maalesef yok!
TikTok'un, geliştirildiği Çin'de pek yaygın kullanılmadığına dikkati çeken Kırık, "TikTok, şu an itibarıyla 150'den fazla ülkede 1 milyar indirilme sayısını geçti. İstatistiklere göre Hindistan ve Amerika uygulamayı en çok indiren ülkeler arasında ilk iki sırada yer alırken, 30 milyona yakın kullanıcısıyla Türkiye ise üçüncü sırada." diye konuştu.
Tiktok bağımlılık yapıyor. 
 En yaygın kullanım Hindistan, Amerika ve Türkiye… 

"TikTok'taki bazı videoların genellikle arka planlarında yer alan terör örgütü bayrakları, simge ve sembolleri de denetimsiz yapıyı gözler önüne sermektedir. Küfür, müstehcen içerikler ve çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimine doğrudan etki edecek türdeki videoların sayısı bu uygulamada her geçen gün artmaktadır. Aynı ses efektinin ve içeriğin farklı kullanıcılar tarafından paylaşılması da uygulamadaki videoların arka arkaya izlenmesine ve çocukların kontrolsüz şekilde vakit geçirmesine neden oluyor”
Kırık, TikTok kullanıcıları 11 ila 20 yaş hatta  orta yaş aralığında olduğundan özellikle çocuk ve gençlerin tehdit altında bulunduğunu dile getirdi. 

TikTok gibi benzer uygulamaların tehlikelerine karşı çocukların dijital okur yazarlığının önemine değinen Kırık, şu önerilerde bulundu: "Çocukların uygunsuz içeriklerle karşı karşıya kalmaması adına TikTok uygulamasının ayarlar sekmesindeki dijital refah özelliğindeki kısıtlı mod seçeneği mutlaka kullanılmalı ve bir nebze de olsa içerikler filtrelenmelidir. 
Tiktok para kazanma ve şöhret olmak için kullanılan bir araç haline geldi. 
Tiktok’ta herkes birbirine rahatlıkla iftira atabilir ve cezası da yok!

 

 
Etiketler: TikTok, iyi, mi,, kötü, mü?,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı